AĞ SİSTEMLERİ

AĞ SİSTEMLERİ


Bilgisayar Ağı ve Tarihçesi:

Bilgisayar ağları birbirlerine bağlı bilgisayarlardan meydana gelen, bilgisayarların haberleşmeleri, bilgi ve kaynaklarını paylaşabilmeleri için oluşturulan yapılardır. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur. 1980'li yıllarla birlikte, Ethernet ve LAN teknolojisinin gelişmesiyle, kişisel bilgisayarlar ve ofisler bilgisayar ağlarına kavuşmuştur. En bilinen bilgisayar ağı, İnternettir. İlk bilgisayar ağı, İleri Araştırma Projeleri Ajansı'nın Amerikan Savunma Bakanlığı için geliştirdiği İleri Araştırma Projeleri Ajansı Bilgisayar Ağı yani ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network)'tir.
Bilgisayar Ağı Türleri Bilgisayar ağları büyüklüklerine, topolojilerine ve kullanılan protokollere göre çeşitli türlere ayrılırlar.

İletişim:

İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Organizmaların çeşitli yöntemlerle bilgi alışverişi yapmalarına olanak tanıyan bir süreçtir. İletişim tüm tarafların üzerinden bilgi alışverişi yapılacak ortak bir dili anlamalarına ihtiyaç duyar.

Belirli mesajların kodlanarak bir kanal aracılığıyla bir kaynaktan bir hedefe/alıcıya aktarılması süreci. Örneğin bir konuşmacı (kaynak) ortak bir dil aracılığıyla (örn. Türkçe) kodladığı belirli kelimeleri (mesaj/ileti) ses dalgaları ve hava yoluyla (kanal) dinleyiciye/alımlayıcı (hedef) aktarır. Bu süreçte geribildirim hedefleniyorsa, iletiyi gönderen başad kaynak, hedef/alımlayıcı ise sonat kaynak olarak tanımlanırlanır.

Seri ve paralel olarak ikiye ayrılır.

Seri iletişim:

Bilgisayar ağlarında kullanılan iletişim seri iletişimdir. Seri veri iletiminde, bir kerede bir karakterin sadece bir biti iletilir. Alıcı makine, doğru haberleşme için karakter uzunluğunu, başla-bitir (start-stop) bitlerini ve iletim hızını bilmek zorundadır.

    Asenkron iletişim:

Asenkron iletişimde taraflar ayrı saat işaretleri kullanarak,gönderici tarafından gönderilen start ve stop bitleri sayesinde saat işaretlerini senkronlamaya çalışırlar.Asenkron iletişimde temel mantık alıcı ve vericinin saat işaretlerini ayrı olarak tutmasıdır. 

Bu iletişim türünde her karakter için start ve stop bitleri eklenir.Bu açıdan senkron iletişime göre daha verimsiz bir yöntem olarak görünmektedir.Ancak sürekli iletişim yapılmayan ortamlarda tercih edilmesi verimliliği arttırır.

  Senkron iletişim:

Senkron iletişim tarafların ortak bir saat frekansı altında veri alış verişi yaptıkları bir iletişim türüdür.Senkron iletişim SYNC karakteri ve 01111110 flag bitleri ile yapılabilir.

 

 Paralel İletişim:

Digital olarak kodlanmış bilginin tüm bitleri aynı anda transfer ediliyorsa buna“paralel veri iletimi “ denir. Paralel veri iletiminde iletilecek bilginin her biti için ayrı bir
kablo bağlantısı sağlanır.Seri veri iletiminde, bir kerede bir karakterin sadece biri iletilir. Alıcı makine doğru
haberleşme için karakter uzunluğunu, start - stop bitlerini ve iletim hızını bilmek zorundadır.
Paralel veri iletiminde, bir karakterin tüm bitleri aynı anda iletildiği için start -stop bitlerine
ihtiyaç yoktur. Dolayısı ile doğruluğu daha yüksektir.

 

Eşten Eşe Bağlantı (P2P):

Eşten eşe bağlantı, peer-to-peer network ya da P2P olarak tanımlanmaktadır. İki veya daha fazla makina arasında veri kopyası oluşturmak için kullanılan bir network program protokolüdür. Bu bağlantı türünde tüm makinalar eşit durumdadır. Ağdaki her makina kendi kaynaklarından sorumludur ve hem sunucu ve hem de istemci görevini üstlenmiştir. Kendi kaynaklarını kullanıma açtığı durumda ağdaki diğer makinalar da, verilen erişim haklarına göre o makinanın kaynaklarına erişebilir ve kullanabilir.

 

 

 

 

2 Yorum Yapıldı

  1. inegöllü 2018-11-15 05:14:00

    Selamun aleyküm abi bu site çok iyi bi site ama bana satın bu siteyi benım para kazanmam lazım yoksa haram yollara başvurcam ben olmuyo böyle intihar edicem yoksa. Siteyi hayrına bana verin kendimi öldürürüm. Tehdit ediyorum sizi bana verin siteyi siteyi bana verin. yoksa 1 insanın ölümüne sebep olcaksınız. Ben cok acı ceken bi baba oğluyum evde ekmek yok peynire kafa atıyoz. Hayrına verın 10 15 liraya satın bana nolur be bi insana hayır yapmak cok iyi bişeydir

  2. Сialis 2019-02-24 19:22:52

    Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I'm trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

Yorum Yollayın