İkinci El Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar

İkinci El Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar

Günümüzde 20000TL seviyesini geçen telefon fiyatlarıyla birlikte artık maddi açıdan yeterli bütçesi olmayan ve üst seviye telefon kullanmak isteyen kişiler için ikinci el telefonlar daha cazip geliyor Tabii tüm bunlara rağmen daha önce kim olduğunu bilmediğiniz bir kişi tarafından kullanılmış ikinci el telefonları almak biraz da cesaret işi. Özellike yasadışı uygulalar sebebiyle ikinci el bir cihaz alırken iki kere değil on iki kere düşünmemiz gerekiyor.

Daha önce telefonlardan farklı işlemlerin yapılmış olabileceği ve aslında fiziksel olarak garanti kapsamında olabileceği gibi kuşkular ikinci telefon almak isteyenlerin aklında soru işaretleri yaratıyor.

Almak istediğiniz cihaza, o zamana kadar yüklenmiş tüm uygulamaları gösteren çeşitli programlar var. Fakat en önemli ve her şeyden önce yapmanız gereken şey; telefonun IMEI numarasını kontrol etmek olmalıdır.

IMEI NUMARASINA DİKKAT

IMEI kontrol etmek için hem Android cihazlar hem de iOS cihazlar için geçerli olan kod: *#06# 

Siz bu kodu girdiğinizde telefonun IMEI numarasını göreceksiniz. Gördüğünüz IMEI kodunu e-Devlet üzerinden sorgulayarak, bu telefon kime ait, ne zaman ülkeye girdi, teknik takibe takılı mı vs. soruların cevaplarını bulabilrisiniz. Herhangi bir cihazın IMEI kodunu değiştirmek ise suçtur.

ÇAKMA ÜRÜNLERE ÇARPILAYIN!

Bir diğer önemli detay ise satın alma işlemini güvenilen bir yerden yapmanız. Bazı satıcılar ürünlerini replika olarak, orijinalmiş gibi  koyuyorlar ve fiyatı da uygun olduğu için insanlar bunu orijinalmiş gibi düşünüp alabiliyor. Cihazın mutlaka faturasının ve garanti belgesini olmasına özen gösterin.

2. EL SATIŞ SÖZLEŞMESİ

Çok önemli bir diğer husus ise telefonu satın alacağız yer ile aranızda 2. el telefon satış sözleşmesi imzalamanız. Bu sözleşme olumsuz bir duruma karşın sizi yasal olarak güvence altına alabilr. Fakat size tavsiyemiz bu belge uzman bir kişi tarafından internetten bulacağınız bir sözleşme olıursa resmi açıdan daha sağlıklı olur.

KONTROL VE TEST ZAMANI

Şimdi cihazı alıyoruz ve her bir özelliğini; wireless, arama, mesaj vs hepsini bir güzel test ediyoruz.

 

 

Özetlemek gerekirse; 

  1. Alacağınız telefonun IMEI kodunu mutlaka e-devlet sisteminden kontrol ediyoruz,
  2. Garantisi devam ettiği söyleniyorsa, ilgili firmadan fatura yada cihaz numarası ile sorgulama yapın,
  3. Cihazın şarj olup olmadığını kontrol edip, şarjdayken tüm fonksyonlarını kontrol edin,
  4. Tamam alıyorum bu cihazı dediyseniz 2. el satış sözleşmesini mutlaka yapın.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yollayın