LAN SİMÜLASYONU

LAN SİMÜLASYONU

LAN Cihazları

Bir yerel ağ tasarımı yaparken genellikle ağda masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar bulunur. Bilgisayarların birbirleriyle bağlantı kurup yerel ağda haberleşme yapabilmeleri için dağıtıcı (hub) veya anahtar (switch) gibi ağ iletişim cihazlarını da eklemek gerekir. 

Anahtar – Yönlendirici Bağlantısı

Çalışma alanına cihaz eklemek için önce ağ cihazlarının bulunduğu sol panelden bir cihaz türü seçilir. Resimde yönlendirici cihazı seçildiğinden bu panelin hemen yanında yönlendirici türleri görülür. İlk yönlendirici olan 1841 yönlendiricisi seçilir ve çalışma alanına yerleştirilir. Seçili cihaz sürükle/bırak yöntemiyle de çalışma alanına eklenebilir. Daha önce aynı cihazdan birden fazla eklemek istenildiğinde cihaz seçimi esnasında klavyeden Crtl tuşuna basarak seçim yapılması gerektiği belirtilmişti.

PC – Anahtar Bağlantısı

PC ile anahtar arasında düz kablo kullanılır. Bağlantılar bölümünden düz kablo seçilir. Önce anahtar üzerinde boş bir port seçilir. Ardından bağlantının PC’ye aktarılması için PC seçilir. PC üzerinde seri port ve hızlı “Ethernet” bağlantısı bulunmaktadır. Bilgisayar yerel ağa “Ethernet” portundan bağlanacağı için “FastEthernet” seçilmelidir.Bilgisayar ve anahtar üzerinde yanan yeşil ışıklar, bağlantının hatasız bir şekilde yapıldığını göstermektedir. Eğer düz bakır kablo yerine çapraz (Cross) kablo kullanılsaydı alttaki resimde görüldüğü gibi kabloların uçlarında kırmızı ışık yanardı. Bunun anlamı, bağlantı olmasına rağmen veri iletimi sağlanamıyor olmasıdır.

PC Yapılandırması

PC yapılandırması, bilgisayara TCP parametrelerinin (IP adresi, alt ağ maskesi, varsayılan ağ geçidi) atanması işlemidir.IP adresi ve alt ağ maskesi, bilgisayarın yerel ağda iletişim kurmak için kullanacağı TCP parametrelerini oluşturmaktadır. Varsayılan “Ağ Geçidi” ise bilgisayarın, İnternet gibi dış ağlara erişebilmesi için yönlendirileceği cihazın IP numarasını göstermektedir. DNS sunucu ise bilgisayarın, web sayfalarına ulaşmak için alan adından IP sorgulamasının yapılacağı cihazın IP adresini göstermektedir.

Router (Yönlendirici) Yapılandırması

Yerel ağda çalışacak bir yönlendirici yapılandırılırken sadece “Ethernet” portları için yapılandırma işlemi gerçekleştirilir.yönlendiricinin “FastEthernet0/0” portuna IP adresi ve alt ağ maskesi atması işlemi yapılırken “Port Status” kısmında bulunan açık (on) onay kutusunun işaretlenerek portun iletime açılması gerekmektedir. Örnek olarak IP adresi 192.168.1.1 olarak girildikten sonra, alt ağ maskesi kısmına gelindiğinde zaman otomatik olarak 255.255.255.0 alt ağ maskesi bilgisi görüntülenecektir.

Yönlendirme Yapılandırması

Yönlendiricinin yapılandırması işleminde temel olarak yönlendiricinin bilgisayarlar için yerel ağdan İnternete veya başka yerel ağlara ulaşmak için bir geçit yolu olacağının bilinmesi gerekir. Yönlendiricinin yerel ağa bağlı olan portundaki IP adresi, bilgisayarlar için ayarlandığı varsayılan ağ geçidi, IP adresi olması gerektiğini unutmamak son derece önemlidirYönlendirici ağlar arasında paketlerin geçişini ve trafiğin denetlenmesini sağlayacağı için her iki portunda da yerel ağlarda kullanılan IP adresleri bulunması ve portların açık olması gerekmektedir.

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın