Ekran Kartı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ekran Kartı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Ekran Kartı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Ekran Kartı RehberiMasaüstü bilgisayarların vazgeçilmez parçalarından birisi olan ekran kartları geniş kullanım yelpazeleri, performansı ve yekpare kullanım çerçeveleri ile genellikle oyun severlerin bir numaralı iç donanım birimidir. Günümüzde eğer iyi bir masaüstü bilgisayar toplamak istiyorsanız maliyet analizinizi iyi yaptıktan sonra, parçaları ince eleyip sık dokumanızda fayda var.

Kapsamlı ve performans canavarı bir toplama bilgisayarın maliyeti minimum 3 bin TL'den başladığı için en iyi parçayı en iyi segmentte birleştirmekte fayda var. Bugünkü rehberimizde ise ekran kartı seçerken dikkat edilmesi gereken tüm detayları ekran kartı rehberimizde paylaşıyoruz.

İlk Etapta Yapılması Gerekenler

Eğer sıfırdan bir bilgisayar toplamayı düşünüyorsanız ekran kartınızı iyi seçmeniz gereklidir. Fiyat - performans oranları ile kullanıcıların cebini yakmadan nokta atışı yapmak gerekir. Yeni bir sistemde ekran kartı seçerken pek çok kriter göz önüne alınmalıdır. Fakat her ne olursa olsun ilk etapta yapmanız gereken şey ne kadarlık bir sisteme ve ekran kartına ihtiyacınız olduğunu belirlemek.


Burası Önemli:

Sisteminiz için seçmiş olduğunuz yeni bir ekran kartı eğer zıt yönlerde ise sizi dar boğaza sürükleyerek yeni bir ekran kartı alamaya zorlayabilir. Sisteme dahil etmeyi düşündüğünüz bir ekran kartında ilk dikkat etmeniz gereken olay "ekran kartının boyutudur." Satın almak istediğiniz ekran kartınızın teknik özelliklerine iyice bir bakın. Eğer seçtiğiniz ekran kartı yüksek enerjiye ihtiyaç duyuyorsa, mutlaka ekran kartınızı kaldırabilecek bir PSU (Güç kaynağı) almanız gerekmektedir. Örnek olarak Radeon 270X ekran kartı almaya karar verdiniz. Bu kartın PSU ihtiyacı minimum 500W olduğu için sisteminizi 500W PSU'dan fazla seçmeniz gereklidir.

Burası Daha Önemli:

Bir diğer ikinci önemli nokta ise Anakartların üzerinde yer alan slotlar. Ekran kartları için gereken PCI ve PCI Express slotları mutlaka alacağınız ekran kartına uyumlu olmalıdır. Örnek olarak aldığınız ekran kartı PCI Express 3.0 istiyor ancak seçtiğiniz anakart PCI 2.0 ise uyumsuzluk ortaya çıkmaz yine çalıştırır ancak performans konusunda yine %8'lik bir kaybınız olabilir. Siz yine de PCI Express slotlarını bir tutmaya özen gösterin.

AMD mi yener miii Nvidia mı yener miii ?
Ekran kartı üreticileri arasında hiç şüphesiz en çok tercih edilen firmalar arasında Nvidia ve AMD geliyor. Her iki firma da kıyasıya rekabet ve kendilerine has teknolojileri ile oyun severlerin kalbini yıllardır fethetmeye devam ediyor. Özellikle Nvidia’nın en son çıkartmış olduğu GTX 1080 geçtiğimiz günlerde piyasayı kasıp kavurmuştu. Bu iki firma yeni teknolojileri ile oyuncuları mutlu edebilmek için rekabet ederek sürekli farklı ekran kartları üretmeye çaba gösteriyorlar.

Bu iki firma ile ilgili ilk söylememiz gereken teknik detay ekran kartlarının kalitesi değil, grafik işlemcilerinin ne kadar üst düzey olduğu konusunda olacak. Satın almak istediğiniz ekran kartında GPU olarak Nvidia ve AMD yazsa da, bunların dışında genellikle farklı bir marka ile karşılaşabiliyorsunuz. GPU çözümlerinde AMD ve Nvidia ile çözen firmalar, GPU’nun etrafındaki diğer donanımları hazırlayarak ortaya bir ekran kartı çıkabiliyor.

Nvidia mı yoksa AMD mi tercih etmeliyim ?

Ekran kartınızı seçerken Nvidia ve AMD sorusu yıllardır dillerde gezmeye devam ediyor. Ancak bu sorunun cevabını net olarak verebilmek için firma önerisinden ziyade hangi ekran kartını tercih ettiğinizi iyi bilmek gerekir. Dikkat etmeniz gereken firma değil, GPU seçimlerinde yatmaktadır. Örnek olarak tek fanlı bir ekran kartı seçmek yerine, çift fanlı bir ekran kartı seçerek performansa yönelik artışlar için önemli seçenekler arasında yer alıyor.

O yüzden “Nvidia mı yoksa AMD mi seçmeliyim ?” sorusunu bir kenara bırakıp mutlaka teknik özelliklere odaklanmanızı tavsiye ederiz.

Bellek Hızı Kavramı

Ekran kartlarında yer alan bellek hızı performans için önemli bir etmendir. Ancak “ekran kartlarındaki bellek miktarı ne kadar fazla ise o kadar çok performans alabiliriz.” hurafesine pek aldırış etmeyiniz. Özellikle alt seviyeli ekran kartlarında ortaya çıkan bu gerçek, düşük fiyata sahip fakat yüksek bellek değerindeki ekran kartlarından kaçınmamız gerektiğinin sinyallerini bize veriyor. Bellek miktarı önemlidir fakat tek başına yetersizdir. Yani “bende 6 GB ekran kartı var kanka” efsane performans alırız bundan mantığı her zaman yanlıştır.

Güncelliğini yitirmiş veya düşük seviyeye sahip ekran kartı alırsanız, o ekran kartının yüksek bellek seviyesine güvenerek oyunlardaki performanstan maksimum fayda sağlayacağınızı düşünüyorsanız büyük yanılgıya kapılıyorsunuz demektir. Ekran kartı satın alırken sadece yüksek bellek miktarına değil, doğru ekran kartında doğru bellek seviyesini seçmeniz gerekir.

Örnek vermek gerekirse: GDDR5’e sahip ekran kartlarını tercih ederseniz daha iyi performans alabilirsiniz. Yani 4 GB DDR3 128 bit ekran kartı almaktansa 2 GB GDDR5 256 bit ekran kartından çok daha verimli performans alabilirsiniz. Ek olrak ekran kartı alırken “bit” oranına da ayrıca bakınız. Minimum 256 bit olmasına dikkat etmeniz, performans yönünden sizi yukarıya çekecektir.

Ekran Kartlarındaki Detaylar ve Kodların Anlamları

Eğer bilgisayar toplarken parçalarda belirtilen isimleri veya anlamların ne manaya geldiğini bilmiyorsanız mutlaka bir bilenden yardım almanızı tavsiye ederiz. Kartların isimlerine ve rakamlarına dikkat ederek nasıl bir performans sergileyeceğini üç aşağı beş yukarı tahmin edebiliriz. Ekran kartı tercihlerinde AMD‘yi seçiyorsanız, Radeon serisinde sunulan modellerin numaralarına göz atmanız gerekecek. Burada yer alan dört haneli sayının ilk hanesi ekran kartının neslini temsil eder. İkinci hanesi sınıfını ve üçüncü hanesi ise seviyesini gösterir. Günümüzdeki oyunları sorunsuz oynamak ve yüksek performans almak istiyorsanız ve illa AMD alacağım diyorsanız tavsiye olarak Radeon 7000 serisi ekran kartını tavsiye ederiz.

Radeon 7000 serisinde ise aşağıdaki ekran kartları yer almaktadır:

❱ AMD Radeon™ HD 7990

❱ AMD Radeon™ HD 7900

❱ AMD Radeon™ HD 7800

❱ AMD Radeon™ HD 7700

AMD firmasından bahsetmişken, Nvidia’nın ekran kartlarında kullandığı gizli rakamlardan bahsetmezsek olmaz. Nvidia serisinde de GT, GTS ve GTX modellerini görebiliyoruz. Bu modellerden GT giriş seviyesiGTS orta seviye ve GTX ise ileri seviye ekran kartı anlamına gelmektedir. Bu rakamlarda ikinci haneler ekran kartının göstereceği performansı bizlere işaret eder. Eğer Nvidia marka ekran kartı almayı düşünüyorsanız GTX serisinden GTX 970 veya GTX 1080 modellerini tavsiye edebiliriz.

Tasarım da Önemli Ama..

Gönül isterki pc toplama işlemlerinde şöyle cafcaflı, gösterişli ve bir o kadar da heybetli tasarımlar ortaya çıkartarak millete parmak ısırtalım. Ancak toplama bilgisayarlarda modifiye olayı bütçeleri çok fazla yükselttiği için iç donanım birimleri tarafında gösterişlere önem veriyoruz. O yüzden oyunlar için özel olarak geliştirilen ekran kartlarındaki dış tasarımlar gönülleri fethettiği gibi, kasa için de büyük gösteriş olabiliyor.

Fakat her ne kadar gösterişli olsalar da bizi performans tarafı ilgilendirdiği için ekran kartlarının fanları, soğutucu kanalları, metal alaşımları ve ek plakaları daha önem arz ediyor. Ekran kartı seçerken tasarımına dikkat edebilirsiniz fakat tek fan yerine çift fan bulunduran ekran kartlarını tercih etmeli, alüminyum soğutucusu bulunan yüzeyleri görmemezlikten gelmemeli ve ek plakaları seçmelisiniz. Fanlardan gelen sıcak hava akımını taşıyan kanallar ne kadar sağlam olursa, ekran kartının ısınarak cihazı etkileme oranı da o kadar düşecektir.

 

DirectX Kavramını Unutmayın

Çeşitli oyun sitelerinden veya Steam gibi platformlardan oyun alırken oyunların sistem gereksinimlerinde mutlaka DirectX 10,11 veya 12 rakamlarına denk gelirsiniz. Eğer bir oyun sizden DirectX 11 veya üzeri istiyorsa mutlaka ekran kartı seçimlerinizde minimum DirectX 11 desteğinin olmasına dikkat edin. Eğer desteklemiyorsa verdiğiniz parayı çöpe atmış olursunuz.

Nvidia tarafında DirectX 11 destekleyen ekran kartları arasında GTX 500 serisi ve üzeri yer alırken, AMD tarafında ise Radeon HD 5000 serisi ve daha üstünü tercih edebilirsiniz. Bu saatten sonra DirectX 10 teknolojisi eskide kaldığı için ekran kartı seçimlerinde bu rakamı görmezden geliniz ve tercih etmeyiniz.

Önemli Tavsiye Kapanışı

Bilgisayarların en önemli iç donanım birimlerinden olan ekran kartları seçimi zor ve performansa yönelik olduğu için bilgisayarınızın geleceğini etkileyen önemli unsurlar arasında yer alır. Satın alma aşamasında ekran kartı seçerken DirectX 11 ve üzeri, GDDR4 veya 5 destekli minimum 2 ile 3 GB belleği bulunan ve 256 bit ekran kartları ile eşdeğerlerini tercih etmenizi tavsiye ederiz.

 

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın