CV Nedir? Ne işe yarar?

CV Nedir?  Ne işe yarar?

Cv Curriculum Vitae’nin kısaltılmışıdır. Curriculum Latin kökenli bir kelime olup “Koşu”, “Çerçeve”, “Döngü” anlamına gelir. Vitae ise yine Latince kökenli bir kelime olup “Hayat” anlamına gelir. Curriculum Vitae ise profesyonel hayatta özgeçmiş anlamında kullanılmaktadır. CV kısaca profesyonellerin iş deneyimlerini, sorumluluklarını başarılarını, yetkinlik ve becerilerini anlattığı bunun yanında ileride yapabileceklerini bilgi ve tecrübesiyle gösterdiği bir dokümandır. Akademik tanımını bu şekilde yapabiliriz.

“özel sektör veya değil 18 yaşını geçmiş her öğrencinin şirketlere başvururken kullanacağı anahtar. Fazla abartı olmayanı, okunaklı, düzenli, kısa ve mümkünse fotoğraflı olanı makbuldür. İnsan kaynakları departmanına faks çekilmesi ya da internetten gönderilmesi gereklidir.”

CV profesyonelin geçmiş ve günümüz kariyer hayatının özetini anlatan, gelecek kariyeri ile ilgili yapabileceklerini aktaran bir dokümandır. Yani profesyonelin özgeçmişini anlatırken özgeleceği ile ilgili yapabileceklerini anlatır.

Özgeçmiş/CV iş ararken, şirket içinde terfi veya iş değişikliklerinde, staj başvurularında, sosyal sorumluluk projelerine veya organizasyonlarına katılırken kullanılabilir. Göreceğiniz üzere CV sadece iş başvurusu için kullanılmadığı için kullanım amacına hitap eden hedefli yazılmış CV’nin önemi büyüktür. Hedefli CV, yine iş arama sürecinde de oldukça önemli. Başvurduğunuz işe ve sektöre göre hazırlanmış bir CV’inizin, başvuru yazınızın olması sizi daha iyi tanıtacaktır.

Diğer taraftan özgeçmişde neler olmalı konusunda ise boyunuz kilonuz, sosyal ağ profil resminiz değil, tamamen profesyonel hayata dair bilgiler olmalı. Kariyer hedefiniz iş tecrübeleriniz, projeleriniz, başarılarınız, okuduğunuz okullar, aldığınız eğitimler gibi bilgilere tersine kronolojik olarak yer vermelisiniz.

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın