Bitcoin Nasıl Alınır? Bitcoin Nasıl Satılır?

Bitcoin Nasıl Alınır? Bitcoin Nasıl Satılır?

Görüyorum ki Bitcoin nedir sorusunu çoktan aşmış ve satın alma araştırmalarına başlamışsın. Merak etme nasıl Bitcoin satın alabileceğinle ilgili bir rehber hazırladım. Yöntemleri kendi içlerinde değerlendirip birbirleri arasında karşılaştırma yaptım. Tek yapmak gereken makaleyi okuyup senin için en uygun yöntemi kullanarak ilk Bitcoin’ine sahip olmak!

Aslında satın alması bir ekmek almaktan bile kolay. Hemen şaşırmayın. En azından evden çıkmadan satın alabileceğinizi anlatmaya çalışıyorum. Tabii olarak belirli riskleri ve prosedürleri var. Bazı satın alma yöntemlerinde hizmeti sunan firmalar günlük ve aylık limitler uygulanmakta. Bu hizmetler karşılığında belirli komisyonlar ve hizmet bedelleri ödenmektedir.

En Ucuz Bitcoin Nereden Alınır?

Bu güne hatta saate göre değişen bir durumdur. Çoğunlukla en ucuz Bitcoin alabileceğiniz yerler borsalar diyebiliriz. Eğer yurt dışına para gönderme imkanınız varsa ve bu konuda tecrübeliyseniz yurt dışındaki borsaları, değilseniz ülkemizdeki borsaları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bitcoin borsaları takip aracımız borsaların fiyatlarını karşılaştırıp en ucuz Bitcoin’i satın almanıza yardımcı olacaktır. Elinizdeki parayla hangi borsadan ne kadar Bitcoin alabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız Bitcoin çevirici aracımızı kullanabilirsiniz.

Size en uygun Bitcoin’i en hızlı ve en güvenli şekilde nasıl alacağınızı “Budur!” diye söyleyemem yalnız ilk etapta deneyebileceğiniz yöntemleri sıralayabilirim. Bu konuda en büyük yardımcınız tecrübe ve tedbir olacaktır. Bu yüzden konuyu iyice anlamadan evi arabayı satıp Bitcoin’e yatırmayın. En azından ilk önce arabayı satın, deneyin tecrübe edin.

Bitcoin Satın Alma Yöntemleri

Yöntemleri yeni başlayan birinin en güvenli ve kolay biçimde Bitcoin alabileceğini düşündüğüm şekilde sıralayacağım. Bunlar benim şahsi tavsiyemdir. Okuyun, tartın ve mümkünse en az iki yöntemi küçük miktarlarla deneyin. Hatta ilk aldığınız Bitcoin’i saklayın, 10 yıl sonra sizin için güzel bir hatıra olacaktır.

Bitcoin Borsalarından Bitcoin Almak

Banka havalesiEFT veya SWIFT ile Bitcoin alma imkanı veren borsalar en hızlı ve en güvenli yöntem olarak kabul edilebilir. Ülkemizde 2013 yılından beri aktif Bitcoin borsası bulunmaktadır. Gün geçtikçe sayıları ve hacimleri artmaktadır. Kimi borsada alış-satış yapmak için kimlik onayı gerekmezken kimi borsada kullanıcıların çeşitli yöntemlerle kimlik onayı yapmaları istenilmektedir. Eğer genel bir talep patlaması yoksa fiyatlar global piyasaya yakın veya biraz üstünde seyretmektedir.

Borsalarla ilgili bilmeniz gerekenler

  • Borsalar Bitcoin satmaz ve almaz, sadece alış ve satış yapmak isteyen kullanıcıların işini kolaylaştıracak bir altyapı sunarlar.
  • Yapılan işlemler için hizmet bedeli olarak komisyon uygulanır.
  • Genel olarak para yatırma işlemlerinde masraf alınmaz fakat çekerken alınır.
  • Borsalar fiyat belirlemez; fiyatı kullanıcılar belirler.

Bitcoin Satış Sitelerinden Bitcoin Almak

Bu siteler mevcut kur üzerinden belirli bir komisyonlar uygulayarak Bitcoin satmaktadırlar. Bir borsadan farkı bir emir üzerinden değil de sitenin belirlediği fiyat üzerinden alış satış işlemi yapılır. Özellikle oyun sektöründe hizmet veren bazı İnternet siteleri bu hizmeti sunmaktadır. Fiyatları borsaların biraz üzerindedir. Kura çok takılmamak ve hızlı işlem yapmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Bu siteler üzerinden alış satış yapmak istiyorsan Bitcoin cüzdanı kullanmanız gereklidir.

Kredi Kartı İle Bitcoin Almak

Komisyon oranları en yüksek yöntemlerdendir. Fakat bazı durumlarda (ülkemizde talebin aşırı arttığı günlerde) borsalardan satın almaktan ucuza gelmektedir. Büyük miktarlarda satın almadan önce mutlaka küçük bir deneme yapın. Zaten limitler çok sıkı olduğu için büyük miktarlarda satın almak ilk başta mümkün olmayacaktır. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta: kredi kartı ile Bitcoin alışverişlerinde bazı bankalar nakit çekim komisyonu uyguluyorlar. O yüzden bir kere denemekte ve sağlam bir hesap yapmakta fayda var.

Alıcı ve Satıcıyı Buluşturan Platformları Kullanmak

Bu platformlar (Localbitcoin, Bitcointalk, R10) ya konuyla ilgili forumlar ya da bu iş için özel tasarlanmış sistemlerdir. Bir kısmında kimlik onayı gerekse bile bir kısmında buna ihtiyaç yoktur. Ticaret puanı gibi kullanıcılara uygulanan sınıflandırmalar bulunmaktadır. Hesaplar kolayca el değiştirebileceği için her zaman ihtiyatlı olmakta fayda görüyorum.

Buralarda buluşan ve anlaşan kullanıcılar EFT veya havale ile ödeme yapıp takas gerçekleştirmektedirler. Bankacılık sistemleriyle yeterince içli dışlı değilseniz bu iki işlem türünün de geri döndürülebilir olduğunu size hatırlatmak isterim.

Elden Bitcoin Satın Almak

Az önce bahsettiğim platformlarda ya da Facebook gruplarında karşılaştığınız insanlarla buluşup nakitle de takas işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu yöntem bir taraftan en güvenlisi olsa da bir taraftan da en tehlikelisidir. Benim öngörüm yakın zamanda insanlara bu konuda aracılık eden bir girişimin ortaya çıkacağı yönündendir.

Eğer cüzdan uygulamalarına aşina değilseniz böyle bir yöntem denemeyin. Gasp mağduru olma, temiz bir dayak yeme ve soyulma ihtimallerini aklınızdan çıkarmayın. Söz konusu büyük miktarlar ise canınızın tehlikede olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. En doğrusu bu konuda iyi hizmet sunacak bir girişimi beklemek olacaktır. Buna açık ihtiyaç olduğu kanaatindeyim.

Otomatlardan Bitcoin Satın Almak (Bitcoin ATM’leri)

Bu makinelerin bildiğimiz ATM’lerden herhangi bir farkı yok. Fakat ben geleceklerinin pek parlak olduğunu düşünmüyorum. Zira bu makinelerin kolay bulunabilmesi için Bitcoin’in yeterince yaygınlaşması gerekiyor. O kadar yaygınlaşırsa da zaten ödeme yöntemi olarak kullanabiliriz, neden bozdurarak komisyon ödeyelim ki?

Ülkemizde var olup olmadığını açıkçası bilmiyorum. En yakın Gürcistan’da bulabilirsiniz. Borsalar daha az komisyonla daha hızlı işlem yapabildikleri için Türkiye’de Bitcoin ATM’si yatırımı yapabilecek bir babayiğidin çıkması kısa zamanda zor gözüküyor. Belki bir banka bu işe el atabilir. Onun dışında üç beş yerde olabilir, aramak lazım. Dediğim gibi borsalar gün geçtikçe hızlanıyor. Bu yüzden ATM sadece turistlerin işine yarayacak bir alet olarak kalır.

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın