ETHERNET TEKNOLOJİSİ
Ethernet Teknolojisi
Ethernet, 1970 yılları sonunda PARC'da (Palo Alto Research Center-Palo Alto Araştırma Merkezi) yapılan çalışmalarda oluşturuldu. Amaç bilgisayarları haberleştirmekti. Haberleşme ortamı olarak hava kullanıldı ve haberleşme uydular üzerinden gerçekleşti. Ethernet teknolojisi bugün LAN ortamındaki teknolojiyi ifade eder. Öyle ki ağ (network) bağdaştırıcı kartları bir Ethernet kartı diye adlandırılır ve böylece birimleri, hızları ve diğer standartları belirler.
Ethernet Teknolojileri:
1973 yılında bus topoloji üzerine kurulu bir ağ teknolojisi geliştirildi. Buna Ethernet teknolojisi denildi. Ethernet, verilerin kabloyla iletilmesi sağlayan bir teknolojidir. Bu iletimde CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access With Collision Detection-Çarpışma Algılayıcısla Taşıyıcı Dinleyen Çoklu Erişim) tekniği kullanılır. Bu erişim yönteminde ağ üzerindeki bütün bilgisayarlar ağ kablosunu sürekli kontrol ederler.
MAC Adresi(Media Access Control)
MAC adresi, İngilizce “Media Access Control (Ortam Erişim Yönetimi)”ün kısaltmasıdır. Fiziksel network ürünlerine, üretici firma tarafından atanan 48 bit’lik bir numaradır ve sadece atandığı ürüne özeldir. Ethernetin de dahil olduğu pek çok IEEE ağ teknolojilerinde ağ adresi olarak kullanılır; yani ağ donanımının tanımlanmasını sağlar (telefonunuzdaki IMEI adresi gibi düşünün).MAC adresleri, donanım içerisinde (ROM’a) saklanır. Ethernet donanım adresi (ethernet hardware adress (EHA), donanım adresi (hardware adress) ya da fiziksel adres (physical adress) olarak da bilinir. Sadece atandığı ürüne özel olduğundan, aynı MAC adresine sahip olan birden fazla ağ cihazı yoktur.MAC adresi, yerel ağ içi haberleşmede kullanılır. Aynı ağdaki cihazlar, MAC adresleri sayesinde birbirlerini bulurlar. MAC adresleri filtrelenebilir; böylece ağa, istenmeyen bir cihazın erişmesi engellenebilir. Bu adresi kullanan protokoller arasında, her birimizin her gün bir şekilde kullandığı WiFi ve Bluetooth da vardır. MAC adresi, yapı itibariyle donanımı üreten firma ve donanımın kendisini de işaret eder.
PEKİ NASIL ÖĞRENİLİR ?
Basitçe MAC adresi nedir, öğrendik. Peki bilgisayarımızda MAC adresini nasıl bulabiliriz? Bunun birkaç yolu var, ancak en kolaylarından birini yazıyorum.
Windows 8’de Başlangıç Ekranı’ndayken, Windows 7’de ise Başlat’taki arama çubuğuna “cmd” yazarak komut penceresini açıyoruz. Buraya da “ipconfig /all” yazdığımız anda karşımıza pek çok bilgi dökülüyor. Üstlerde “Fiziksel Adres (ing. Physical Adress)” yazan kısmın karşısında gördüğünüz harf ve rakamlar bütünü sizin MAC adresiniz (şöyle bir şey olmalı: 00-x0-xx-xx-xx-xx-00).
MAC Adresi, her ağ kartı için ayrı olan ve kartın içine üretilirken kodlanmış bir numaradır. Üretim esnasında yazıldığı için BIA, “Burned-in-Address” (İzi Kalan Adres) olarak da isimlendirilir. MAC adresi olarak tanımlanan numaralar ağ içerisinde bir istemciyi diğerinden ayırmak için kullanılırlar. Örneğin: herhangi bir MAC adresi 00:0B:DB:82:58:C3 olabilir. Her karakter 4 bite karşılık gelir ve böylece 248=281,474,976,710,656 farklı MAC adresi yaratılmasına imkan tanınır. “Binary” (İkilik) sistemde sayıların okunması zor olduğundan, sayılar “hexadecimal” (onaltılık) sistemde ifade edilmiştir.
Ethernet Çerçeve Yapısı
Giriş kısmı hedef adres MAC adres bulunur.İlk 6 byte Alıcının adresi,son 6 byte gönderenin adresi.
Veri bloğu 40-1500 byte
CRC (Checksum):Veri ve hata kontrolü yapar.Etherneti güçlü kılan çok fazla işlem gücü gerektirmeden işlem yapabilmesidir.
MAC Frame: Bir yol dinlemede iken veri aktarmak için kullanılır.0 için voltaj kullanılmaz.MAC adresi 0 ile başlıyorsa çerçeve olup olmadığını anlayamayız.MAC adresin sonu 11 ile bitiyorsa çerçeveleme işleminin başladığını söyleyebiliriz.7 byte’ lık bir veri yığını gönderir.
Ethernet kartı çeşitleri
Konektör yapılarına göre Ethernet kartları
a) BNC Konektörlü ethernet kartları:Koaksiyel kablo kullanan ethernet kartlarıdır. Koaksiyel kablonun ucuna BNC konektörü takılır. 10 Mbps veri iletimini sağlar.
b) RJ-45 Konektörlü ethernet kartları:Çift bükümlü kablo kullana ethernet kartlarıdır. Çift bükümlü kablonun ucuna RJ-45 konnektörü takılır. 10, 100, 1000 Mbps hızlarında veri iletimini sağlarlar.
CSMA/CD Nedir?
CSMA\CD (Carrier Sense Multiple Access With Collision Detection / Çarpışma Algılayıcıyla Taşıyıcı Dinleyen Çoklu Erişim) bilgisayar ağında bir ağ protokolüdür. Hepimizin bildiği gibi bilgisayar ağlarında birçok bilgisayar aynı taşıyıcı üzerinden bilgi göndermek zorundadır. Bu taşıyıcı elektrik, optik kablo veya WLAN’da frekans olabilir. Birden fazla bilgisayarın aynı anda bilgi göndermek istemesi çakışmaya sebep olacaktır. İşte burada CSMA/CD devreye giriyor. Bu protokolün görevi ağda herhangi bir çakışmayı denetlemektir. Ancak burada en çok karıştırılan konu denetleme ile önlemedir. CSMA/CD çakışmayı denetler, CSMA/CA ise çakışmayı önler. Yani bu iki protokolün görevleri birbirinden farklıdır ve görevleri birbirine karıştırılmamalıdır. Son olarak CSMA/CD kablolu ağlarda kullanılır, OSI modelinin 2. katmanında çalışır ve MAC bölümünde bulunur.
EK BİLGİ: CSMA/CA (Carrier Sense Multiple Access With Collision Avoidance / Taşıyıcı Algılayıcı Çoklu Erişim Çarpışma Kaçınma) bu protokolün görevi ağda olabilecek çarpışmaları önlemektir. Kablosuz ağlarda kullanılır. OSI modelinin 2. katmanında çalışır ve MAC bölümünde bulunur.
Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın