Klavye Kullanırken İşinize En Çok Yarayacak 5 Kısayol Tuşu

Klavye Kullanırken İşinize En Çok Yarayacak 5 Kısayol Tuşu

Klavyelerde yer alan kısayollar kullanıcılar için büyük rahatlıklar sağlıyor ancak pek çok kullanıcı kısayollar konusunda net bir bilgiye sahip değil. Oysa; kısayollar bilgisayar başında uzun zamanlar geçirenler için pratik çözümler sunar. Ayrıca, muhabirler, içerik üreticileri gibi işi metin üretmek olanlar için de oldukça önemli bir fonksiyona sahiptir. İşte, hem Windows hem de iOS kullanıcıları için klavyelerde yer alan 10 önemli kısayol ve fonksiyonları…

Windows İçin 5 Önemli Klavye Kısayol Tuşu

Windows kullanan bilgisayarlar için uyumlu klavyeler özel kısayollar ile kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlıyor. Özellikle; F, Shift, Ctrl, Alt ve Windows tuşları özel kısayolların kullanılmasına izin verir.

F Tuşunun Fonksiyonları

Yardım görüntülemek istediğinizde F1 tuşunu kullanabilirsiniz. Söz konusu tuş pek çok program içinde benzer biçimde yardım özelliklerinin açılmasına yardımcı olur. F2 ise seçimini yaptığınız dosyaların adlarını değiştirmek için kullanabilirsiniz. Dosya ve klasörleri aramak için F3 tuşu, etkin bir programın menü sekmesini aktif hale getirmek için ise F10 tuşunu kullanabilirsiniz. 

Ctrl Tuşunun Fonksiyonları

Ctrl tuşu da farklı kombinasyonlarla pek çok farklı işlemde kullanılabiliriz. Ctrl + A, bir belge veya penceredeki tüm öğelerin seçimini sağlar. Ctrl + C kombinasyonunu seçili öğelerin kopyalanmasında kullanabilirsiniz. Gezintide olduğunuz bir web sayfasının sık kullanılarlara eklenmesi için Ctrl + D tuşu kullanılabilir. Ctrl + J kısayolu ise indirme fonksiyonunu açmanızı sağlar. Ctrl + L, adres çubuğundaki metni seçili duruma getirir. Ctrl + V, seçili öğeyi yapıştırır. Ctrl + X ise seçili öğeleri kesmek için kullanılır. Ctrl + Z yaptığınız bir eylemi geri alır.  Ctrl + Y ise bir eylemi yineler. Ctrl + P üzerinde çalışma yapılan bir unsurun printer ile yazdırılması komutunu verir. Ctrl + Esc, Windows başlat menüsünü açar. 

Özellikle uzun süreli ve sık metin yazımı yapanlar için Ctrl tuşu pek çok kısa tuş yolları içerir. Ctrl + Sağ ok imleci sonraki kelimenin hemen başına taşır. Ctrl + Sol ok imleci önceki kelimenin hemen sonu getirir. Ctrl + Alt ok imleci sonraki paragrafın başına taşır. Ctrl + Üst ok imleci önceki paragrafın sonuna taşır. Ctrl + Shift + herhangi bir ok tuşu metin bloğunun seçer. Ctrl + herhangi bir ok tuşu + boşluk açıkta bulunan penceredeki ya da masaüstündeki birden fazla öğenin tek tek seçilmesini sağlar. Ctrl + mouse cihazının tekerleği masaüstünde yer alan simgelerin boyutunu değiştirir. Ctrl + Alt + Sekme ok tuşları kombinasyonu ile bilgisayarda bulunan açık öğelerin arasında geçiş sağlar. Ctrl + Shift + Escape görev yöneticisini açar. 

klavye kısayol tuşları blog ile ilgili görsel sonucu

Alt Tuşunun Fonksiyonları

Alt tuşu menü çubuğunu gösterir, seçim yaptıktan sonra menü çubuğu kaybolur. Alt + Home kombinasyonu ana sayfaya gider. Alt + C, sık kullanılarlar, beslemeler ve tarama geçmişini görüntüler. Alt + F4 açık bulunan pencereleri kapatmak ya a etkin programdan çıkmayı sağlar. Alt + Sekme kombinasyonu açık programlar arasından geçiş gerçekleştirir. 

Shift Tuşunun Fonksiyonları

Shift + Delete seçilmiş olan öğeyi geri dönüşüm kutusuna göndermeden doğrudan kalıcı olarak siler. Shift + herhangi bir ok tuşu açıkta bulunan penceredeki ve masaüstündeki birden fazla öğenin seçilmesi, belgedeki metnin seçilmesini sağlar. Shift + F10 seçilmiş olan öğe için bir kısayol menüsü oluşturur. 

Windows Tuşunun Fonksiyonları

Windows logolu tuş, başlat menüsünün açılmasını sağlar. Windows logosu tuşu + D, açılı bulunan tüm öğeleri göz önünden kaldırır ve masaüstünü gösterir. Windows logosu tuşu + E, Windows gezininini açar. Windows logosu tuşu + F, dosyaları ve klasörleri bulmak için arama penceresini açar. Windows logosu tuşu + M, açıkta bulunan tüm pencereleri simge durumunda küçültür. Windows logosu tuşu + Aşağı Ok, açık pencereyi simge durumuna küçültür. Windows logosu tuşu + Yukarı Ok, pencereyi tüm ekranı kaplama boyutunda büyütür.  Windows logosu tuşu + L bilgisayarı kilitli konuma getirir. Shift + Windows logosu tuşu + M, tüm öğeleri simge durumuna küçültme işlemini geri alır. Windows logosu tuşu + Sekme, görev çubuğunda bulunan düğmelerin arasında geçiş sağlar. Windows logosu tuşu + F1 yardım menüsünü açar. 

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın