PlayStation 5'in Donanım Özellikleri, PlayStation 4'e Kıyasla Neler Sunacak?

PlayStation 5'in Donanım Özellikleri, PlayStation 4'e Kıyasla Neler Sunacak?

Japonya merkezli teknoloji devi Sony, PlayStation 5 isimli yeni oyun konsolu ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Şirketin yeni oyun konsolu, 2020'nin sonlarına doğru piyasaya sürülecek. Dolayısıyla da oyunseverlerin önünde, neredeyse bir senelik bir bekleme süresi bulunuyor. Ancak Sony tarafından yapılan her açıklama, PlayStation 5'le ilgili heyecanı biraz daha arttırmaya yetiyor. 

Sony bugüne dek, PlayStation 5'in tüm oyunculara hitap etmeyeceğini defalarca söyledi. Ayrıca şirket, Wired isimli bir dergiye PlayStation 5'in donanımsal özelliklerinden de bahsetti. Ancak PlayStation 5'le ilgili kafalar hala karışık. Hal böyle olunca da PlayStation 5 ile PlayStation 4 arasındaki donanımsal farklar tartışılmaya başladı. Dilerseniz şimdi hep birlikte, PlayStation 5'in donanımsal olarak neler sunacağına bakalım.

İşlemci

PlayStation 4 serisi, AMD'nin Jaguar mimarisini kullanan işlemcilerden güç buluyor. Bu işlemci, 4 çekirdekli iki modülden oluşuyor ve tüketicilere, 1.6 GHz hız sunuyor. PlayStation 4 Pro'da da benzer bir işlemci kullanılıyor ancak bu versiyonda 2.13 GHz hız sunuluyor. Sony, PlayStation 5'in ise AMD'nin yeni nesil Zen 2 mimarisine sahip işlemcilerinden güç bulacağını açıkladı. Bu işlemci 8 gerçek, 16 izlekten oluşacak ve tüketicilere ciddi bir güç sunacak.

Aslına bakacak olursak PlayStation 5, işlemci hızı ve çekirdek sayısı bir yana, mimari yapısıyla daha çok dikkat çekiyor. Çünkü Jaguar, AMD'nin çok hızlı bir işlemci serisi değildi. Zaten şirket, işlemci konusunda özellikle Ryzen serisi ile boy gösterdi. AMD'nin PlayStation 5 ile tüketicilere sunacağı güç, uzunca bir süre konuşulacağa benziyor.

Grafik İşlemci

PlayStation 4 serisi, AMD'nin entegre GPU'larından güç buluyor. PlayStation 5'te de benzer bir uygulama yapılacak ancak bu kez grafikler, AMD'nin Navi serisine ait olan entegre GPU'ları tarafından yönetilecek. Eğer şirket, fiyat politikasında PlayStation 4'e benzer bir yol izlerse çok büyük bir ihtimalle AMD'nin RX 5700 ve RX 5000 GPU'larından faydalanacak. Ancak bu konuda net bir bilgi şu an için mevcut değil.

AMD'nin yüksek performanslı GPU'ları bir yana, Nvidia'nın RTX teknolojisi de son zamanlarda sık sık konuşuluyor. Ancak PlayStation 5'in GPU'su da tüketicilere benzer bir yetenek sunacak. Bu özelliğin detayları da şu an için bilinmiyor ancak, PlayStation 5'in Nvidia RTX teknolojisinin gerisinde kalacağı su götürmez bir gerçek. Ancak PlayStation 5'in görüntü kalitesinin hiç de küçümsenmemesi gerektiğini açıkça söylemek gerekiyor.

Sony'nin PlayStation 5'le ilgili en dikkat çekici açıklamalarından bir tanesi de görüntü çözünürlüğüyle ilgiliydi. Yetkililer, PlayStation 5'in 8K çözünürlük sunacağını açıkladılar. Ancak PlayStation 5'in bunu nasıl sağlayacağı şu an için bilinmiyor. Sony, PlayStation 4'te de benzer bir yöntem uyguluyor. PlayStation 4 Pro, belirli çözünürlükteki görüntülerin kalitesini yükselterek oyunseverlere 4K çözünürlük sunuyor. Sony, PlayStation 5'te de benzer bir yöntem kullanabilir.

Ses kalitesi

Sony, PlayStation 5'in ses kalitesine neredeyse hiç değinmedi. Ancak şirket zaten, PlayStation 3'ten beri özel ses teknolojileri kullanıyor ve bu sayede oyunseverlere kaliteli bir oyun deneyimi sunuyor. Şirket bugüne dek sergilediği tavrı, bugünden sonra da sürdürecek gibi görünüyor. PlayStation 5'in en büyük rakibi olan Xbox One, Dolby Atmos ses teknolojisine sahip. Dolayısıyla PlayStation 5 de çok büyük bir ihtimalle bu özelliğe sahip olacak.

Süper hızlı SSD'ler

PlayStation 5'in dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi de genel hızı. Sony, bu konuda fazlasıyla iddialı görünüyor. Ayrıca Wired, PlayStation 5'teki oyun yükleme hızının da bir hayli yüksek olduğunu ve oyunların, saniyeler içerisinde yüklenebildiğini söylüyor. Fakat Sony'ye göre PlayStation 5'in hızı, sadece yükleme süresiyle sınırlı olmayacak. Yetkililer, PlayStation 5'in sahip olduğu SSD hızının oyunseverler için daha akıcı bir oyun anlamına geleceğini söylüyor.

Dualshock 5

PlayStation 5, tasarımsal olarak çok da şık olmayan yeni bir Dualshock ile gelecekmiş gibi görünüyor. Hatta bu konuda Wired, Dualshock 5'in en az Dualshock 4 kadar kötü bir görünüme sahip olacağını söylüyor. Ancak Dualshock 5, oyunseverlere daha gerçekçi bir deneyim sunmak için fazlasıyla yetenekli.

Yapılan açıklamalara göre Dualshock 5, özellikle de dokunsal geribildirim özelliğiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başaracak. Öyle ki PlayStation 5'in sahip olacağı bu oyun kolları, oyunda kullanılan nesnelere göre sertleşecek veya yumuşayacak bir yapıda gelşitirilmiş. Ayrıca Dualshock 5'in titreşimi de oyunseverler için bambaşka bir his sunacak. Tüm bunlara ek olarak Dualshock 5, USB Type-C girişi ile gelecek ve bu sayede daha hızlı bir şekilde şarj olacak.

PlayStation 5'le tanışmamız için hala uzunca bir süre var. Ancak PlayStation 5'in doğrulanmış olması, oyunseverleri daha şimdiden büyük bir heyecana sürükledi ve bu heyecan, her geçen gün biraz daha yükselecekmiş gibi görünüyor. Sony'nin PlayStation 5'i tanıtmasıyla birlikte de bu konsolun oyunseverlere neler sunacağı, tam olarak anlaşılmış olacak. 

ps5

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın