AMD Markasının Tarihini İnceleyelim

AMD Markasının Tarihini İnceleyelim

1969 yılında kurulan Advanced Micro Devices yada bilinen adıyla AMD dünyanın en büyük yarı iletken üreticilerinden biridir. Kurucu ekibin tamamı aynı şirketten (Fairchild) ayrılan üst seviye çalışanlardır.

Başlangıçta sadece işlemci çipi üretmiş ve 1975 yılında Ram çipi üretimine başlamıştır. 1982 yılı Şubat’ında IBM, geliştirdiği işlemcilerin üretimi için Intel ile anlaşmış fakat şirket politikası nedeniyle, aynı anda bir firma ile daha çalışmak zorunda kalıp AMD ile de aynı anlaşmayı yapmıştır. Bu anlaşma sonucu AMD AM286 işlemcisini üretmeye başlamıştır.

1986 yılına gelindiğinde Intel IBM ile arasındaki anlaşmayı feshetmiş ve yükümlülüklerini yerine getirmeyerek i386 ile ilgili teknik detayları AMD’den gizlemiştir. Bunun üzerine başlayan hukuk süreci 1994 yılına kadar devam etmiş ve sonunda firma haklı bulunmuş, Intel bazı mikrokodları AMD ile paylaşmak zorunda kalmıştır.

Dava sonucunda açılan teknik detaylar sayesinde Am386 kodlu işlemcisini geliştirmiş, ki bu işlemci aslında Intel’in i386 kodlu işlemcisinin klonudur, üretildiği yıl içerisinde 1 milyondan fazla satış gerçekleştirmiştir. Firmanın ürettiği Am486 kodlu işlemci, Compaq gibi büyük firmalar tarafından tercih edilmiş ve popüler işlemciler arasındaki yerini almıştır.

 

AMD 1996 yılında ilk ev tipi bilgisayar işlemcisi olan K5 serisini piyasaya sürmüştür. İşlemci kodundaki “K” harfi “Kriptonit” kelimesine yani Superman çizgi romanındaki radyoaktif parçayı ifade etmekteydi.

1997 yılında firma K7 serisi “Athlon” kodlu işlemcilerini piyasaya sürmüş ve büyük bir başarı yakalamıştır. Bu işlemciler lisans sorunu nedeniyle Intel uyumlu anakartlarla kullanılamamış ve yeni tip anakartların üretilmesine neden olmuştur. Masaüstü bilgisayarlar için yüksek performans sunan Athlon kodlu işlemcilere alternatif olarak geliştirilen Duron ve Sempron kodlu işlemciler, düşük fiyat ve performansı ile Intel’in Celeron kodlu işlemcilerine alternatif oluşturmuştur.

Şirket tarihinin en başarılı dönemini Athlon serisi ile yakalamış, bu tarihten sonra Intel’in özellikle dizüstü bilgisayarlara yönelip bu ürünleri ulaşılabilir hale getirmesi ile rakibinin oldukça gerisinde kalıp, pazar payını kaybetmeye başlamıştır.

2006 yılı Temmuz ayında AMD, dünyanın en büyük ekran kartı üreticilerinden ATI‘yi bünyesine katmış ve bu işlem için yaklaşık 5 milyar dolar ödemiştir. Günümüzde AMD‘nin Hondo (tablet bilgisayar), Llano (dizüstü bilgisayar), Vishera (masaüstü bilgisayar) ve Jaguar (uygun fiyatlı masaüstü bilgisayar) işlemci modelleri mevcuttur.

 

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın