Staj Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Staj Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Staj Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Staj: Akademik hayatınızda öğrendiğiniz bilgileri iş dünyasında (pratikte) uygulamanızı sağlayan çalışma şekline denir. Bu şekilde, eğitimini tamamlamak üzere olan öğrencilerin iş hayatına uyum sağlaması ve becerilerini geliştirmesi amaçlanır.

Staj sadece lise veya üniversite mezunlarına özel bir uygulama değildir. Meslek değişikliği yapmak isteyen veya sıfırdan meslek edinmek için çeşitli kurumlardan eğitim alan herkes staj yapabilir. Çünkü staja zorunluluk gözüyle bakmak başlı başına bir hatadır. Staj bir fırsattır, dolayısıyla verimli geçirilirse stajyere ciddi fayda sağlar.

İş hayatına atılmanın ilk adımı aslında staj yapmaktır. Birçok kişi, okul hayatının zorunlu dersi gibi gördüğü stajın ileride iş hayatına faydalı olacağının önemini çok fazla düşünmez. Oysaki staj yapmanın önemi mezun olmadan önce anlaşılırsa kişiler doğru staj yeri seçerek iş hayatına giden süreçte ilk basamağa doğru adım atmış olurlar.

Stajın size sağlayacağı avantajlardan bazılarını işte bunlar:

-Deneyim kazanma:

Seçtiğiniz alandaki birçok konuda deneyim kazanırsınız. Aktif iş yaşamının içine girerek ihtiyacınız olan her şeyi tüm yönleriyle öğrenirsiniz. İş başvurusu yapma zamanı geldiğinde, geniş bir deneyim yelpazesine sahip olduğunuzu gösterebilirsiniz.

-Bir adım önde olma:
Staj boyunca edindiğiniz deneyim ve beceriler sizi diğer adayların önüne geçirir. Staj deneyimi işverenin gözünde kredi kazanmanızı sağlar.
-İş teklifi alma:
Staj yapmak, işi yerinde öğrenmekten daha fazlasıdır. Staj sürecinin sonuna geldiğinizde şirket size birlikte devam etme teklifi getirebilir. Bu garanti bir sonuç olmasa da bazı şirketler onların standartlarını bilen ve tanıdıkları bir adayla çalışmayı tercih ederler.

-Test sürüşü yapma:
Düşündüğümüz alandaki kariyerin tam olarak neler getireceğini deneyene kadar bilemeyiz. Staj, hayat boyu devam ettireceğiniz bir kariyere adım atmadan önce test sürüşü yapmanızı sağlar.

 

-Çevrenizi genişletme:
Bir stajyer olarak birçok yeni insanla tanışırsınız. Kurduğunuz bağlantılar çalışmayı düşündüğünüz alandaki iş fırsatlarından haberdar olmanızı sağlar. Bunun gelecekte büyük faydaları vardır.
-Para kazanma:
Staj için genel olarak ücret ödenmese bile ücretli stajlar da vardır. Bu da potansiyel kariyeri denemek ve yeni becerilen edinmenin yanı sıra bir de para kazandığınız anlamına gelir. Ayrıca, staj süresince diğer çalışanlara sağlanan imkanlardan da faydalanabilirsiniz.

Staj yapmanın faydalarını şu şekilde özetleyebiliriz:

-İleride çalışmayı düşündüğünüz ortamı tanımak:

Mesleğe atılmadan önce ileride nasıl bir ortamda çalışacağınızı görme fırsatı elde edersiniz. Böylelikle staj yaparken çalışma ortamını gözleyerek hangi pozisyonda çalışırsam daha mutlu olurum diye de sorgulama şansınız olur. Dahası istediğiniz kariyerin gerçekte size uygun olup olmadığını da görür ve bu doğrultuda çok geç olmadan, hala şansınız varken yeni planlar yapar, yeni hedefler belirleyebilirsiniz.

-Stajı iş fırsatına dönüştürebilme ihtimali:

Staj yaptığınız kurumda gerek sizin çalışma ortamını sevmeniz ve çalışma ortamına ayak uydurmanız gerekse de işverenlerin sizin performansınızdan memnun olmasıyla ileride mezun olduğunuzda aynı kurumda çalışmaya devam edebilme şansınız oldukça yüksek olacaktır. Bununla birlikte kendinize belirli bir mesleki çevre de edinmiş olursunuz. Bu yüzden iş yerindeki birçok kişiyle iyi bir diyalog kurmak ve bu diyaloğu staj bittikten sonra da sürdürmek sizin yararınıza olacaktır.

Kaynakça : https://ogrencikariyeri.com/haber/staj-hakkinda-bilmemiz-gerekenler

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın