Çinli Araştırmacılar, Terminatör 2 Filmindeki Gibi Akışkan Metal Üretti

Çinli Araştırmacılar, Terminatör 2 Filmindeki Gibi Akışkan Metal Üretti

Bilimin doğayı taklit ettiği söylenir. İnsanlığın icat ettiği ve doğadaki bir yapıyı taklit etmediği şeylerin oldukça az olduğu söylenir. Hatta bazı kişilere göre insanlık sadece bisiklet ve helikopteri icat etmiştir, geri kalan her şey doğada gördüklerimizin bir kopyasından ibarettir.

Çin’deki Belhang Üniversitesi’nden araştırmacıların keşfettiği şekillendirilebilir, akışkan metal Terminatör 2 filminden fırlamış gibi duruyor. Gerçekten de bilim hayatı taklit ediyor, özellikle de Terminatör serisini.

Applied Materials & Interfaces dergisinde detayları yayımlanan araştırmada metalin iletkenlik, manyetizma ve endüstride değişimler yaratacak özellikleri derinlemesine incelendi.

 

Bu sıvı metali manyetizma ile manipüle ederek pek çok farklı şekle sokmak mümkün. Günümüzde nano teknolojilere ve yumuşak robotlara ne kadar önem verildiğini düşündüğümüzde, kolayca parçalanmayan ve tekrar kendiyle birleşebilen iletken, şekillendirilebilir sıvı metalin büyük ilgi göreceği gerçeği de daha net ortaya çıkıyor.

Oldukça esnek olan ve 3 boyutlu genişlemeye müsait mekanik güce sahip olan bu metalin kalıcı mıknatıslarla kesin şekilde kontrol edilmesi mümkün.

Oda sıcaklığında sıvı halde olup da iletkenliğini koruyan metaller var. Bu malzemeyi özel kılan şey, sadece yüzeysel olarak değil üç boyutlu olarak genişleyebiliyor olması. Ayrıca bu metal, diğer sıvı metaller gibi kurumaması için suya batırılmak zorunda değil.

Ekip, bu sıkıntıları aşmak için yaptıkları çalışmada galyum, indiyum ve kalayı hidroklorik asit içinde karıştırıp daha sonra da karışıma demir parçacıkları ekleyerek elde etti. Böylece ortaya çıkan metalin yüzeyinde galyum oksitten bir katman oluşarak eğilip büküldüğünde metalin kırılmasını engelleyici görev üstlendi.

 

Araştırmacılar, metali kendi boyunun neredeyse dört katına kadar esnettiklerinde bile bir LED lambayı yakacak iletkenliğe sahip olduklarını keşfetti. Üstelik bu materyalin sıvıya gömülmesine de gerek yok, tek ucunun hidroklorik asitte olması yetiyor. Bu da yeni tasarımların yolunu açıyor.

Kaynak: https://www.webtekno.com/cinli-arastirmacilar-terminator-2-filmindeki-gibi-akiskan-metal-uretti-h65343.html

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın