Google’ın Geliştiriciler için .DEV alan adı uzantısını duyurdu

Google’ın Geliştiriciler için .DEV alan adı uzantısını duyurdu

İnternet dünyası alan adlarından yana epey dertli. Öyle ki, dünya çapında her gün yaklaşık 100 bin civarı yeni alan adının kayıt ettirildiği tahmin ediliyor. Tutanın elinde kaldığı ve ilk alanın Üsküdar’ı geçtiği düzen, kendiniz veya markanızı “cuk” oturan alan adlarına ulaşmayı güçleştiriyor.

Google’ın stratejisi tam bu noktada sivriliyor: Daha nokta atışı isimlerle kendinize ve markanıza cuk diye oturan, yeni alan adı uzantıları…

.DEV Nereden Çıktı? Nasıl Çıktı? Nereye Çıktı?

DEV, İngilizce’de “Geliştirme” anlamında kullanılan “Development” sözcüğünün kısaltılmasından geliyor. Keza zaten geliştiriciler arasında DEV kısaltması, yıllardır yazılım vurgusu yapmak için kullanılıyor.

Evet, Google bu kez iskemleyi hazır tezgahın tam önüne kurdu…

.DEV ile Google ekosisteme güvenli bir TLD kazandırırken, internetin üreticilerinin yeni fikirleri konusunda kendilerini kısıtlamamasını sağlamak istiyor.

Hali hazırda bazı şirketler zaten .dev alan adını kullanabiliyorlardı. Bundan sonra ise isteyen herkes kendi .dev uzantılı alan adını kayıt ettirebilecek.

.dev alan adları Google’ın partnerleri ve Google Domains aracılığıyla kayıt edilebilyor. Uzantının kayıt fiyatı ise partnerlerin kar marjı vb. faktörlerden dolayı değişiklik gösteriyor.

Mesela, bu içeriğin hazırlandığı tarihte GoDaddy .DEV alan adı uzantısının ilk yıl tescil fiyatını 74,99 TLek yılları 106,99 TL olarak fiyatlandırıyor.

.DEV Alan Adı Uzantısı Kimlere Uygun?

Google’ın yeni alan adını duyurduğu blog yazısına bakarsak, interneti oluşturan 1 milyardan fazla geliştiricitasarımcıyazar ve mühendis için .dev alan adı gayet uygun görünüyor.

DEV’in öncelikli hedef kitlesi elbette yazılımcılar ve geliştiriciler. Ancak kapı, diğerlerinin yüzüne de kapatılmış değil. Şirket; işi “geliştirme” olan herkesin bir DEV uzantısı satın alarak çalışmalarını ve teknolojilerini internet dünyasında yayınlayabilmelerini istiyor.

DEV’i seven SSL’ine katlanır

.dev alan adı Google’ın bayraktarlığını yaptığı .app ve .page alan adları gibi TLD (Top-Level Domain) olarak kullanılıyor. Ha bir de, Google’ın önceki alan adlarında olduğu gibi .DEV’i kullanmak için SSL sertifikası kullanma zorunluluğu var.

İşbu zorunluluğa göre .dev’i kullanmak isteyen herkesin alan adıyla birlikte SSL’ini de hazır etmesi gerekiyor. Şu an birçok şirket insanların ayağı alışsın diye, ilk yıl yapılan kayıtlarla birlikte standart SSL’i ücretsizsunuyor ancak sonraki yıllar için alan adı sahiplerinin SSL masrafını da hesabına kitabına eklemesi gerek.

Anlaşılan Google, .COM’un alternatifi olması için daha birçok TLD ile karşımıza çıkacak.

Peki, .DEV, .APP veya .PAGE gibi yeni TLD’lere siz sıcak bakıyor musunuz? Bu alan adlarından herhangi birini kullandığınız oldu mu?

Kaynak : https://wmaraci.com/blog/google-in-gelistiriciler-icin-yeni-alan-adi-uzantisi-dev-1201?fbclid=IwAR3Mf9yMtjqnnFK7F5wbBE0yMCW-sIR1UeFJA3rlyOXPE5A32HviiXTzB0I

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın