Organik Elektronik geleceğin Elektroniği Olacak mı?

Organik Elektronik geleceğin Elektroniği Olacak mı?

OLED teknolojisi 1980'lerin başında, Eastman Kodak ve diğer şirketlerle birlikte icat edilmiş olup, hızlı bir şekilde gelişmekte olan bir teknoloji olarak gözükmektedir. Sanyo Elektrik ve Eastman Kodak ortak girişimleriyle 2003 yılında, OLED'in kullanıldığı ilk digital fotoğraf makinesi tanıtıldı (EasyShare LS633). Ekim 2004'te ise AUO Teknoloji Merkezi ilk çift taraflı aktif matris OLED üretildi.

Çalışma Prensibi ve Avantajları:


Çeşitli faktörler OLED'i LCD veya CRT teknolojisinden üstün kılar. Aralarındaki en belirgin fark OLED'in ultra ince olması ve plastik film üzerine yerleştirilebilmesidir. Eski teknoloji ve cihazlarına nazaran bu inceliği sayesinde el cihazlarının ve dizüstü bilgisayarları gibi birçok teknolojik aletin çok daha hafif olmasını sağlar. OLED'ler plastik üzerine yerleştirilebildikleri için de esnek ekranlar için yeni kapılar açar. LCD'ye göre parlaklardır ve daha iyi bir kontrasta sahiptirler. Arka aydınlatma da gerektirmezler. LCD'lere göre yaklaşık olarak %20 daha az güç tüketirler ve CRT ekranlar kadar hızlı tepki süreleri vardır. OLED ekranlar neredeyse her açıdan görülebilirler. Bu da yeterli değilmiş gibi OLED'ler, standart video uygulamaları için gerekli olan hızdan (3x) daha hızlıdırlar. 

-OLED'in Yapısı-

OLED ekranlar yukarıda da görüldüğü gibi çok ince sıkıştırılmış bir tabakadan meydana gelmektedir. OLED'lere elektrik akımı verildiğinde, katot tabakasındaki negatif yüklü elektronlar organik maddeler arasında hareket ederek pozitif yüklü anot tabakasına gelirler. Pozitif yüklü elektron delikleri iletken malzemeye doğru dizilirler. Bu pozitif yüklü delikler elektronlarla rekombinasyona girmek için organik malzemeye atlarlar ve elektrolüminesan ışık meydana getirirler. Organik maddenin kimyasal bileşeni sayesinde de ışık renkleri üretilir.Organik elektronik malzeme, örneğin polianilin tipi polimerler, silikon bazlı malzemenin yerine geçecektir. Oled ile başlayan organik elektronik yapılar giderek yaygınlaşacaktır.

Kısacası LCD veya CRT teknolojisi kullanılan oyun cihazları, cep telefonları, video kameralar , DVD oynatıcılar, GPS, PDA'lar, dizüstü bilgisayarlar, monitörler ve televizyonlar gibi hemen hemen her üründe OLED kullanılabilir. Düşük güç tüketimi, incelik, netlik, parlaklık ve geniş görüş açısı ile OLED'ler yeni nesil ekran teknolojisidir.

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın