YARN Paket Yöneticisi Nedir? Neden Kullanılır?

YARN Paket Yöneticisi Nedir? Neden Kullanılır?

YARN, Facebook öncülüğünde ve Google, Exponent ve Tilde mühendislerinin desteğiyle geliştirilen npm alternatifi bir paket yöneticisidir.

YARN, npm aracının özelliklerini desteklemekle birlikte bir takım iyileştirmeleri içinde barındırıyor. Facebook ekibinin Node paket yönetimindeki baş ağrılarını dindirmek için tasarlanan YARN, temel olarak bazı performans ve tutarlılık avantajları sunuyor.

Performans

  1. npm aracı Node paketlerini merkezi repodan sıralı olarak indirirken, YARN eş zamanlı olarak birden fazla paketi indirebilir. Böylece daha hızlı yüklemelere kapı aralar. YARN ayrıca yarnpkg.com adında bir uzak depoya da sahiptir.

  2. YARN aracı ile yüklenen a.b.c sürümündeki bir paket, lokal bilgisayarınızda ayrıca depolanır. Böylece ilgili sürümdeki paket tekrar indirilmeye çalışıldığında uzak repoya uğraması gerekmez.

Tutarlılık

Node modül sisteminde her paketin bir versiyonu bulunmaktadır. Versiyonlama biçiminde semantik versiyonlama usülü tercih edilmektedir. Bilindiği üzere modül bağımlılıkları isim ve sürüm aralığı olarak package.json isimli dosyada tutulmaktadır.

Örneğin, aşağıdaki amodule, lemodule modülünün sürüm olarak 1.0.0 ve yukarısı ve 1.0.7 ve aşağısına bağımlıymış. Onsuz yapamazmış.

{
    "name": "amodule",
    ...
    "dependencies": {
        "lemodule": ">=1.0.0 <=1.0.7"
    }
    ...
}

Fakat bu şekilde belirtilen sürüm aralıkları olası tutarsızlıklara açıktır. Örneğin sizin makinenizde 1.0.2 sürümü yüklüyken, arkadaşınızın makinesinde 1.0.4 sürümü yüklü olabilir. 1.0.2 de bulunabilecek bir olası bug tüm düzeni etkileyebilir. Bunun bir de canlı ortamda karşınıza çıktığını bir düşünün!

Bu gibi bir sorunu gidermek için Node paket sisteminin shrinkwrap özelliği bulunuyor. Eğer Node projenizde npm-shrinkwrap.jsonisimli bir dosya varsa, yüklediğiniz paketlere dair bazı ek bilgiler, en önemlisi de kullanılan tam versiyon bu dosyada tutulur. Fakat npm-shrinkwrap.json varsayılan olarak oluşturulmaz, sizin eklemeniz gerekir.

YARN ise benzer bir yapıyla yarn.lock adında özel bir dosya kullanmaktadır. Eğer projenizde yarn.lock bulunmuyorsa, YARN tarafından oluşturulmakta ve güncellenmektedir. yarn.lock içinde, tam versiyon, paketin nereden indirildiği ve veri bütünlüğünün kontrol edilmesi için checksum bilgisi gibi bilgiler bulundurulur. Bu sayede aynı proje kullanıcılarının T anında aynı modül ağacıyla çalışması sağlanmış olur. Paketler ayrıca checksum bilgileri üzerinden kontrol edildiğinden gözler arkada değildir. Örnek bir yarn.lock

YARN Kurulumu

YARN aracını global olarak kurabiliriz.

Önce kuruyoruz

npm install yarn -g

YARN Kullanımı

YARN komutları npm komutlarına benzer. Çok farklı değiller.

Sonra kullanıyoruz

yarn install (1)
yarn add [paket_ismi] (2)
yarn update [paket_ismi] (3)
yarn remove [paket_ismi] (4)
yarn --help (5)
1 package.json içindeki bağımlılıkları yükler
2 Bir paket yükler
3 Bir paketi günceller
4 Bir paketi siler
5 Daha fazlasını isteyin

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın