Binance Stop-Limit Kullanımı- Önemli
Eğer aktif olarak alım satım yapıyorsanız rahat uyumanıza yardımcı olacak en iyi araç şüphe yok ki şartlı emirlerdir. Stop loss, stop limit ve conditional order gibi isimlerle anılan emirler Binance borsasında da stop-limit olarak karşımıza çıkıyor. İlk önce nedir ne değildir anlatıp, birkaç örnek vererek kullanımınıtarif edip, dikkat etmeniz gereken konuları özetleyeceğim.
Stop-Limit Nedir?
Stop-Limit borsalarda kullanılan bir emir türüdür. Bu emir türünde tetikleyici bir fiyat belirlenir. Alış için verilen stop-limit emirlerde en düşük satış fiyatı tetikleyici fiyatın üzerine çıktığında alış emri oluşur. Bu sayede yükseliş yakalanabilir.
Satış için verilen stop-limit emirlerde ise amaç olası bir düşüşe karşı kendimizi korumaya almaktır. Kârı korumak veya fazla zarar etmemek için kullanılabilir. Çalışma prensibi şu şekildedir: en yüksek alış emri belirlediğiniz tetikleyici fiyatın altına düşerse satış emri oluşur.
Stop-Limit Nasıl Kullanılır?
Alış ve satış için iki basit örnek vereceğim. Rakamları biraz gerçek dışı kullanacağım anlaşılması için. Bu kadar basite indirgeme nedenim ben de ilk başta çok zor anladım. Anlayınca ve biraz pratik yapınca kafam rahat oldu açıkçası. Binance’nin kullanım açısından en büyük eksiğiydi ve popülerleştiği şu günlerde giderildi. Bu yüzden de ayrı bir hevesle anlatacağım. Alış ve satış olarak iki örnek vereceğim. Ayrıca Poloniex stop-limit yazıma gelen bir yorumu ve ona cevabımı da yazının sonunda alıntılayacağım.
Satış İçin Stop-Limit Kullanımı
Varsayalım ki Bitcoin şu an 22.000 USDT; biz 17.000 civarından alım yapmışız ve şu an satış yapsak güzel bir karla çıkmış olacağız. Fakat grafik yukarı yönlü ve biz biraz daha yükseldikten sonra satmak istiyoruz. Fakat piyasanın her zamanki dalgalı hali bizi korkutuyor. Bu durumda biz de en yüksek alış emri 20.000 USDT’nin altında düşerse 19.000 USDT’ye kadar elimizdeki Bitcoin’lerin satılması emrini giriyoruz. Limit değerini Stop değerinden daha aşağıda girmemizin nedeni de işlemin yapılmasını garantiye almak. Bu işlemi zararı azaltmak için de yapabilirsiniz. Eğer alım yaptınız ve işler kötü gidiyorsa %10 gibi bir zararı kabul edebilir ve o noktaya stop-limit emir girebilirsiniz. Bu durumdan düşüşün devam etmesi gibi bir durumda zararın neresinden dönsen kardır mantığını kullanmış ve yeni fırsatlar için hazırda beklemiş olursunuz.
Alış İçin Stop-Limit Kullanımı
Yukarıda varsaydığımız gibi Bitcoin 22.000 USDT değerinde olsun. Buraya 25.000 USDT’den düştü diyelim. Biz grafiğin yukarı döneceğinden eminiz fakat almak için biraz daha beklemek istiyoruz ama uykumuz geldi. Bu yüzden yatmadan önce gece ani bir yükseliş dalgasını kaçırmamak için Stop-Limit alım emri oluşturuyoruz. Bu emirde demek istediğimiz şu; eğer en düşük satış emri 23.000 USDT değerini geçerse 24.000 USDT’ye kadar alış yap. Bu emir tipini meşhur ani pump dalgalarını kaçırmamak için tercih edebilirsiniz. Umarım iki örnek de yeterince açıklayıcı olmuştur. Bunu anlamak ve kullanmayı öğrenmenin en iyi yolu deneme yapmaktır. Üç beş dolar zarar ederek yarın bir gün binlerce dolarınızı koruyabilirsiniz. Her zaman söylediğim gibi tecrübeyi ucuza satın almazsanız ileride daha pahalıya mal olur. Böyle bir şeyi her zaman söylemiyorum lafın gelişi öyle oldu kusura bakmayın. Buna benzer şeyler söylediğim olmadı değil.
Stop-Limit Emirlerin Normal Emirden Farkı Nedir?
Stop-limit emri normal emirden ayıran temel nokta şudur; emir siz verdiğiniz anda hayata geçmez, tetikleyici ile hayata geçer. Eğer stop olmadan limit emir girerseniz anında gerçekleşecek fiyatlarda ise stop-limit mantıklı olacaktır. Bir şekilde kalkan, acil durum planı, güvenlik önlemi gibi düşünebilirsiniz. Dediğim gibi düşünmeyin deneyin. Yorum yapmaktan çekinmeyin. Elimden geldiğince cevaplar vermeye çalışıyorum.
Kaynak https://www.bitbaba.xyz/binance-stop-limit-nedir-nasil-kullanilir/
0 Yorum Yapıldı