Linux vs Windows
Windows Hakkındaki Deneyimlerim
Türkiye’de bilgisayar öğrenmeye başladıysanız, muhtemel olarak %95 Windows OS (Operating System: İşletim Sistemi) ile başlamışsınızdır. Onun için Linux’tan daha fazla bir topluluğun Windows kullandığını bilmemizde fayda var. Çoğu kişi Linux’un ne olduğunu bile bilmez. Çünkü bilgisayar deyince insanların kafasının içinde oluşan görüntü Windows’un görüntüsü oluyor. Windows hakkındaki deneyimlerime gelirsek Windows’u daha fazla kişi kullandığı için daha fazla destek alma ve sorunlarınızı daha fazla çözebilme imkanınız var. Linux’ta kinden daha fazla program ve oyun desteği var.
Bir sorundan şikayetçi iseniz, şikayet eden ilk kişi büyük olasılıkla siz olmadığınız için bu sorunun çözümünü bulmanızda imkanlı bir olay. Peki şimdi sorabilirsiniz: Nedir bu Windows’un Linux’tan fazlası?
- Bildiğiniz üzere Windows paralı bir işletim sistemi. Linux ise ücretsiz. Düşünecek olursak Windows kazandığı para ile kendi ayaklarının üstünde durabilir ve bir proje yaratmak istediğinde maddi olarak başka bir kurum veya kuruluşlara ihtiyacı olmadığı için parasal bakımdan rahattır. Ama linux ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Bu yüzden geliştirme süreci daha sıkıntılı geçer. Gerçeği linux sistemleri destekleye yardım kuruluşları veya kurumlar var ama Microsoft kadar iyi olduklarını sanmıyorum.
- Daha fazla oyun ve program desteği. Bir çok şirket, grup veya kişi Windows ağırlıklı yazılım çıkarıyor ve geliştiriyor. Bu yüzden Windows’un yazılım kütüphanesi Linux’un kine göre daha kalabalık.
- Birçok bilgisayar üreticisi şirket önerilen ürün olarak Windows’u belirtiyor.
Peki ya Linux’un Windows’tan Artısı Nedir?
- Kurulum olarak Windows’tan daha basit ve kolaydır.
- Kurduğunuzda sürücüleri yüklemek zorunda kalmazsınız.
- Kullanım arayüzü olarak daha basittir.
- Uygulama mağazası vardır. Uygulamaları oradan bulup indirebilirsiniz.
- Daha fazla disk biçimi tanır.(ext4 gibi)
Windows’un kötü yanları nedir?
Windows bilgisayarınızı kullanmaya başladığınız günden bir süre sonra bilgisayarınızdaki kasma ve yavaşlamaları farketmiş olmalısınız. Bu sorun belleğe yazma teknolojisiniz değişik olmasından kaynaklanır. En çok virüs bulaşan işletim sistemidir.Fakat Linux’u ilk kurduğunuz gün nasılsa hep o hızda kullanmaya devam edersiniz. Windows piyasada Linux’tan daha fazla bir yer kapladığı için çoğu virüs ve casus yazılım Windows ortamı için yapılıyor, bu yüzden Linux daha güvenli bir konumda. Windows kapalı sistemle yazılmış olduğu için yazılım kodlarını göremeyiz. Kodlar nasıl yazılmış göremeyiz, sadece kullanırız. Ama Linux açık kaynak kodlu yazılmış olduğu için herkes yazılan kodları görebilir. Program veya oyun üzerindeki kodlarda değiştirme veya ekleme yapabilir. Bu sayede yazımda yapılan hatalar daha fazla kişi kodları görebildiği için daha çabuk düzeltilmesine olanak sağlar.
Linux’un kötü yanları nedir?
Linux’un Windows’a göre daha az kullanıldığını belirmiştim. Bir yazılım ne kadar çok tanınmış ve yayılmışsa diğer yazılımlar ile senkronizasyonu o kadar daha çok yapar kuralını aklımızın bir köşesinde bulunduralım. Çoğu üretici firma bir ürün çıkarırken bu ürünü tamamen tüm platformlara uyumlu sağlayamaz. Bu yüzden en çok tercih edilen platformlardan en az tercih edilen platformlara doğru geliştirmesini yapar. Bunu göz önünde bulundurursak daha çok Windows üzerine geliştirmeler yapılıyor.Birazdan yazacağım cümleler yazıyı okuduğunuz tarihte geçerli olamayabilir ama ben şuan ki tarih için yazıyorum. Şuanda Linux kullanarak bu yazıyı yazıyorum. Wifi ağına bağlıyım. Bağlantı arada bir kopuyor ve bu tamamen Linux olmasından kaynaklı. Çünkü Wifi bağlantı noktalarının Windows için daha destekli olmasından kaynaklanıyor. Bu sorun Kablolu bağlantıda yaşanmıyor. Ne kadar araştırdıysam da bu sorunun çözümünü bulamadım. Tabi ki bu sorun yaşanmasındaki en büyük sebep bilgisayarımın Wifi adaptörünün Linux için sürücüsünün kuvvetli olmaması ve Windows’ta daha kuvvetli bir sürücü yazılımının olmasıdır. Bir çok tasarım ve yazılım programının Windows’ta daha fazla bulunuyor olması da Linux’un eksik bir yanı. Aslında tüm bu sorunlar Linux’un suçu değil. Bunlar hep Windows’un yazılımcılar tarafından daha fazla tercih edilmesi. Eğer çok oyun oynuyorsanız Linux’da bu alışkanlığınızdan kurtulabilirsiniz. Çünkü Linux’ta Windows’a göre daha az oyun var. Aslında emulatörlerle Windows oyunlarını Linux’ta çalıştırabilirsiniz ama çok performans alamazsınız.
Bu anlattıklarımdan yola çıkarak kafanızda hangi işletim sistemini kullanacağınıza karar verin. Diyelim ki internette geziyorsunuz ve bir program indireceksiniz ve program Windows destekli “. Benim düşüncemi soracak olursanız bence Windows kullanın. Çünkü Linux kullanırken kendinizi yoksun hissediyorsunuz. Ne kadar güvenli olsa da bu böyle. Eğer bir Windows bilgisayarınız varsa Linux’a geçmek çok kolay. Sadece Linux CD‘nizi veya hazırlamış olduğunuz taşınabilir belleği bilgisayarınız bağlayarak kolayca linux’a geçebilirsiniz veya linux’u Windows’unuzun yanına kurabilirsiniz. Günümüzde en çok kullanılan Linux OS’u şuan Ubuntu olmakta. Linux işletim sistemleri Windows’un tanıdığı bir çok disk biçimini tanımakta (NTFS, FAT32 gibi…) Fakat Windows Linux bilgisayarlarda kullanılan ana dosyaların bulunduğu disk biçimi olan ext4‘ü tanımamaktadır. Peki bu sizi neden ilgilendiriyor? Diyelim ki bilgisayarınız Windows iken kaldırıp Ubuntu (Linux) yüklediniz. Windows’taki disk biçimi NTFS veya FAT32 iken ext4 olmuş olur. Daha sonraext4 linux’u kaldırıp Windows’u kurmak istediğinizde Windows format atmak için için gereken alanı bulmada ext4’ü tanımadığı için Disk alanını algılamayacaktır ve bilgisayarınız Linux olarak açılmaya devam edecektir. Tabi ki de bu olay işin içinden çıkılmayacak şekilde değil. Linux format medya aygıtını (USB, CD veya DVD) bilgisayara bağladığınızda disk biçimlerinin değiştirebiliyorsunuz. Ext4 olan disk biçiminizi yeniden NTFS veya FAT32 yapıp Windows formatınızı atabilirsiniz.
Eğer sadete gelip bir sonuca varmak gerekirse, bu yazıyı yazma amacım sadece kendi kişisel deneyimlerimi belirterek size yardımcı olmaktır. Tabiki bu bilgilerin yanlış olduğunu söyleyen olacaktır. Ama bunların çoğu kendi deneyimim olduğu için kendi görüşümdür. Eğer çok oyun oynayan ve çok program kullanan birisi iseniz Windows’u tercih ederim. Güvenlik bakımından Linux şuan Windows’tan daha iyi durumda. Güvenliğe önem veriyorsanız Linux’u tercih etmelisiniz. Peki herkes Linux güvenli güvenli diyorda bunu neye göre karar vererek diyor? Linux platformu sistemle alakalı bir değişiklik yapan bir uygulamada Root yetkisi ister. Root’ta Windows’taki Administratör’un Linux’taki karşılığı oluyor. Root yetkisi içinde kullanıcıdan şifre istiyor. O yüzden zararlı yazılımlar saman altından su yürütemiyor. Virüslerin genel mantığı işletim sisteminin önemli dosyalarına zarar vermektir. Windows ve Linux yapı bakımından aynı olmadığı için ve günümüzde Windows’un bakımından yoğun olduğunu varsayarsak Linux Windows’a göre daha güvenli bir ortam olarak öngörülmekte. Yine benim tavsiyem Windows. Siz sürü psikolojisini uygulayarak Windows kullanmaya devam edin veya başlayın. Kafanız rahat olsun.
Yazıyı 2017'de yazmışsınız ama eski geyikleri tekrarlamışsınız. Bu bilgiler güncel değil.