PHP DERSLERİ 2

PHP DERSLERİ 2

PHP SUNUCUNU OLUŞTUR VE KODLA;

Kendi bilgisayarımızı sunucumuz gibi yapıp PHP kodlaramızı derleyip çalıştırabilmek için ApacheMysql ve PHP kurmamız gerekiyor.

İlk olarak Apache’yi buradan indiriyoruz. (11 MB) 

Apache Nedir ?
Apache projesi güvenliği, ticari dereceli, özellikli ve kaynak koduna bedava ulaşılabilir bir web sunucu uygulamasını amaçlayan işbirlikçi yazılım geliştirme çabasıdır. Proje dünya üzerinde iletişim, plan ve geliştirme için Web ve interneti kullanan gönüllüler grubu tarafından yönetiliyor. Bu gönüllüler Apache grubu olarak bilinirler. Buna ek olarak yüzlerce insanda bu projeye düşünce, kod ve belge katkısı yapar. Bu belge Apache Grubunun tarihini tanımlamak ve katılımcılarını tanımayı hedefler.

İndirdiğimiz “.MSI” uzantılı dosyayı çalıştırıyoruz ve kuruluma geçiyoruz. Kurulum biterken bizden bir takım bilgiler isteyecektir. Domain adı gibi vs. localhost yazıp geçmeniz yeterli olacaktır.

Kurulum bittikten sonra Apache’mize start veriyoruz, browser’imizin adres satırına http://localhost/ yazdığımızda karşımıza “It works !” yazısı geliyorsa Apache’miz sorunsuz bir şekilde kurulmuş oluyor.

PHP KURULUMU;

Önce tar.gz(.rar) dosyasını açarak içindei dosyaları dışarı çıkartıyoruz.

Apache’mizi durduralım üzerinde işlemler yapacağız çünkü. Apache klasörümüze gidiyoruz. içerisinden Conf klasörü ve httpd.conf’ u buluyoruz, Notepad yardımı ile acıyoruz. Conf dosyamızı ve en alt satırına

LoadModule php5_module "c:/php/php5apache2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php

Ekliyoruz tabi c:/php/php5apache.dll olması gerek rar dan cıkan php dosyalarınızı c’ye kopyaladığınız zaman bir problem kalmayacaktır.Daha sonra c:/php/*.dll yani php klasorundeki tüm dll uzantılı dosyaları kopyalıyoruz ve c:/windows/system32 içerisine kopyalıyoruz.

Ardından tekrar c:/php içerisine dönüyoruz php.ini-development buluyoruz adını değiştiriyoruz php.ini olarak ve bunu

Mysql Kurulumu;

Mysql’in de en son sürümünü buradan inirip kuruyoruz. Mysql de kendiliğinden kurulacaktır. Kurulum sonunda bizden Mysql kullanıcı adımızı ve şifremizi soracaktır, onları yaztıktan sonra bitiriyoruz.

Apache, Php ve Mysql tamamdır. Artık her şey hazır PHP’ye merhaba demeye çok az kaldı.

Php IDE

Benim size tavsiyem. Eclipse PHP IDE hatalarmızı anlamamızda bize daha iyi yardımcı olmaktadır. Tabi çeşitli php ide’leri bulunmaktadır. Zend, Dreamweaver vs gibi.

Evet artık sonlara geldik. IDE’mizi yeni bir php dosyası oluşturuyoruz.

yazıp c:/apache/htdocs içine kaydediyoruz ve en son olarak browser adres bölümüne http://localhost/dosyaadimiz, index.php yatıysanız eğer gerek yok dosya adı yazmanıza direk http://localhost yazmanız yeterlidir.

Daha nice PHP serüvenlerine …

da c:/windows içerisine atıyoruz ve apachemize start diyoruz.

 

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın