Microsoft Excel
Microsoft Excel, Microsoft tarafından Microsoft Windows ve Apple Macintosh işletim sistemleri tabanında çalışmak üzere yazılan ve dağıtımı yapılan bir tablolama programıdır. İçinde bulunan detaylı finansal çözümlerin yapılabildiği tablolama, grafik oluşturma başarısı ve uygulamalarda kullanılabilecek Visual Basic makro programlama dili sayesinde kendi türünde şu anda dünyadaki en popüler yazılımdır.
Tarih
Microsoft, ilk olarak 1982 yılında 'Multiplan' adlı bir elektronik tablo programını kullanıcılarına sunmuştu. Bu program CP/M sistemi kullanıcıları için çok uygun gibi görülse de MS-DOS sistemi için Lotus 1-2-3 çok daha popüler durumdaydı. Microsoft, 30 Eylül 1985 de Mac kullanıcıları için, Kasım 1987 de ise Windows için ilk Excel sürümünü yayımladı. Lotus için 1-2-3 versiyonlarını geliştirmek Windows için çok zaman alıcıydı bu nedenle Excel 1-2-3 versiyonlarının yayımlanmaya başlandı ve bu da Microsoft PC nin yazılım geliştirici lider pozisyonunu kazanmasına yardımcı oldu.
bir excel grafik örneği:
Birkaç başlık altında Excel 2010 ile gerçekleştirilebilecek görevlere bir göz atalım:
• Sayısal Veri İşleme: Excel’in sayısal hesap ve analiz yeteneği ile mali analiz tabloları, satış istatistikleri, nüfus sayım raporları, personel maaşları ve SSK primleri, anket raporları, tarihe göre gruplanmış faturalar ve ödeme tarihleri listesi, bilimsel deney tabloları gibi birçok belge kolayca hazırlanabilmektedir.
• Liste Oluşturma ve Düzenleme: Envanter, katalog, ürün ağacı tabloları, hammadde ve stok takip tabloları, personel listesi, hesaplar tablosu gibi çeşitli belgeler oluşturulabilmekte ve düzenlenebilmektedir.
• Grafik Oluşturma: Excel ile hesaplanıp işlenen veriler grafiksel görünümler olarak yansıtılabilmektedir. Örneğin; aylara göre bütçe hedeşerini ve durumunu karşılaştıran çizgisel bir grafik oluşturulabilir.
Çizimler ve şekiller: Excel verilerinin görsel olarak ifade edilmesi için SmartArt grafikleri ve çeşitli çizimler kullanılabilmekte. Böylece bazı bilgilerin altı çizilerek ön plana çıkması sağlanabilmektedir.
• Farklı Verilerle Çalışma: Excel 2010, kullanıcı tarafından elle girilen verilerin dışında harici kaynaklarda bulunan verileri de alıp hesaplama yapabilmektedir. Örneğin; Oracle 11g veritabanındaki bir tablodaki bulunan verileri, Excel 2010 belgelerine aktarmak mümkündür. Bunun için 3. taraf yazılımlardan veya veritabanını kullanmakta olan uygulamadan faydalanabilirsiniz.
• Makro Kullanımı: Bazı karmaşık işlevler makro kullanarak basitçe gerçekleştirilebilmektedir.
• Diğer Programlardan Yararlanma: Excel ile oluşturulan çalışma sayfaları, grafikler ve sonuçları gösteren çizimler, birkaç tıklama ile birer PowerPoint sunumuna aktarılabilir veya Word 2010 belgesine verilebilir.
Ayrıca Excel belgeleri Adobe Acrobat Reader belgesi olan PDF olarak da kaydedilip kullanılabilmektedir.
• Mobil Uyumluluk: Excel2010, tıpkı diğer birçok Office 2010 bileşenlerinin olduğu gibi, Windows Mobile 6.0 ve üzeri sürüm işletim sistemi çalıştıran cep bilgisayarları ve telefonlarla uyumlu olarak çalışabilmektedir. Bu tür aygıtlarda yer alan Microsoft Mobile Office 2010 programları, PC’de oluşturulan belgeleri açabilir, düzenleyebilir ve kaydedebilirler. iPhone telefonlar ve Android işletim sistemi kullanan telefonlar için de Office belgelerini kullanmanıza olanak tanıyan uygulamalar bulunmaktadır. Excel 2010’un Özellikleri Daha önceki Microsoft Office sürümlerinde ve dolayısıyla Excel programlarında bulunan yüzlerce komut ve ayarı içeren çeşitli menüler ve seçenekler (en son haliyle Office 2003’de yaklaşık 300 kadar ayar ve seçenek), program içinde değişik yerlere dağılmış olarak bulunmaktaydı. Uzman Excel kullanıcıları istedikleri komutlara ulaşabilecekleri menüleri zamanla ezberliyor ve çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürebiliyorlardı. Ayrıca isteğe bağlı olarak da araç çubuğunu özelleştirerek çalışmalarına hız katabiliyorlardı. Fakat Excel 2010 ile çalışmak için Excel uzmanı olmak gerekmemektedir. Programı kısa bir süre kullanıp tecrübe kazanmak, kolay kullanım amacıyla hazırlanmış Excel 2010 ile çalışmak için yeterli olmaktadır.
devamı için bir sonraki blog'u inceleyiniz..!
Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın