Wordpress İçin SEO Tavsiyeleri 2017
Son derece havalı müthiş görünen bir websitesi, arama motorlar için gerekli düzenlemeler yapılmamış ise neye yarar? Elbette ziyaretçileriniz için göre hoş gelen ve kullanımı kolay bir tasarımın olması son derece önemlidir. Ancak ünlü arama motorları, Google, Yandex ve Bing sitenizin hoş tasarımı veya eklediğiniz harika görseller yerine kaliteli ve özgün içerine ve belli başlı SEO uyumluluğu kurallarına bakar. Dünya’da en çok kullanılan site altyapılarından biri olan Wordpress, bu soruna çare olabilecek en kullanışlı seçeneklerden bir tanesi. İster sadece basit bir blog veya ciddi kazançların elde edildiği bir e-ticaret sitesi olsun, Wordpress hem temel özellikleri hem de her ihtiyaca uygun tema ve eklentileri ile milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılmaktadır. Bu durumu destekleyen en önemli bilgi ise 2017 yılı itibariyle w3Techs sitesinde yer alan ve bilinen websitelerin yaklaşık %28’inin Wordpress altyapısını kullandığı yönünde yapılan açıklamadır. 2017 yılında Wordpress SEO(kendi sitenin kategori linkini ekleyebilirsin) konusu özellikle Google arama motorunun yeni güncellemeleri ile son derece önemli ve daha da rekabetçi bir konu haline geldi. Bu sebeple Wordpress sitenizin arama motoru uyumlu “SEO-Dostu” hale gelmesi için aşağıdaki maddeleri uygulayabilirsiniz.
Kaliteli İçerikler Oluşturun
İçerik her şeydir lafını duymuşsunuzdur, belki de İngilizcesi olan “Content is King” ile ilgili bir çok makale karşınıza çıkmıştır ve hatta özgün içerik sözünden bıkmış ta olabilirsiniz. Ancak tüm bu benzer yazılarda da anlatılmak istenen sitenizin hem kullanıcılar için hem de arama motorları gözünde farklı yerinin olması gerektiğidir. Bunun için çok uzun yazılar hazırlamanız da gerekmiyor, authorityhacker sitesi kurucusu Gael Breton , kısa ve faydalı yazıların, uzun ve okuması zor olanlara göre çok daha etkili olduğunu belirterek konuya ayrı bir boyut katmıştır. Sonuçta, bir çok sitede aynı şekilde yer alan haber veya içerikleri sizin de sitenize eklemeniz pek bir fayda sağlamayacaktır. Bu sebeple hem sizin ilginizi çeken hem de siteniz dolayısıyla ziyaretçileriniz için farklı olabilecek içeriklere yer vermeniz son derece önemlidir.
İçeriklerinizi Paylaşılabilir Yapın
Yukarıda bahsettiğimiz gibi eğer ilginç, özgün ve kaliteli bir yazınız ziyaretçileriniz tarafından beğenilecek olursa, doğal olarak sosyal medya hesaplarından takipçileri ile paylaşmak isteyecekler hatta diğer siteler bu yazınızı kaynak olarak gösterecektir. Bu yüzden gerek sosyal medya paylaşım seçenekleri sayfanızda doğru kullanmanız gerek ise paylaşıma değer bir içeriği oluşturmanız kesinlikle sizin yararınıza olacak bir çabadır.
Linkleri Etkili Kullanın
Seo çalışmasının aşamalarından biri olan link ağı kurma işlemi, sadece diğer sitelerden size gelen linklerin elde edilmesini kapsamaz. Websitenizin tüm alt kategorilerini ve her bir sayfayı içerecek kendi link ağınızı oluşturmanız da son derece önemli bir işlemdir. Bu noktada sizin için değerli olan kelimelere kendi sayfalarınızın linkini paylaştığınız yazılarda yer verebilirsiniz. Ayrıca her hangi bir konu ile alakalı bir metin hazırlarken de kaynak veya örnek olarak diğer sitelere link vermekten korkmayın. Otorite ve sayfa değeri dağıtımı gibi SEO kriterleri olarak bilinen bu işlemde, makalenizi destekleyecek diğer sitelere link çıkışları yapmanız hem kullanıcı açısından hem de arama motorları tarafından olumlu olarak görüleceğini unutmayın.
Görsellerinizi Optimize Edin
Sitenizde yer alan içerikleri destekleyecek görsel ve resimler kullanmanız göze hoş gelecek bir sayfa kurgusu yanında arama motoru görsel sonuçlarında da yer almanızı sağlayabilir. Bunun için eklediğiniz resimlerin dosya isimleri ile alt-tag denilen etiketlemesini tamamen resim ve içeriğiniz ile alakalı olmasına dikkat etmelisiniz. Görsel optimizasyonunda önem arz eden diğer bir konu ise, eğer farklı tarzda fotoğraf paylaşım sitesi değilseniz her bir görsel boyutunun minimum düzeyde azaltılmasını sağlamak olacaktır. Sayfa yüklenme hızını düşürecek bu çalışmayı yaparken görselin kalitesini bozmamanız gerektiği için Wordpress içerisinde yer alan ilgili uygulamaları tercih edebilirsiniz.
Analiz Araçları Kullanın
Websitenizi sorunsuz kurdunuz, içerikleri paylaştınız peki kimler nereden gelip hangi sayfalarınızı ziyaret ediyor biliyor musunuz? Google Analytics, Yandex Metrica vb. analiz araçları ücretsiz olarak size bu sorunun cevabını ve çok daha fazlasını verecektir. Sitenize gelen kullanıcıların hangi bölge, ülke ve dillerden olduğunu bildiğiniz takdirde belki de Wordpress eklentilerini kullanarak farklı dil seçeneklerini ekleyebilirsiniz. Yine gelen bu kişilerin hangi sayfadan başlayarak hangi içerikte ne kadar zaman geçirerek siteyi terk ettiğini öğrenerek, benzer içerikler oluşturabilirsiniz. Eğer bir hizmet veya ürün satışı yapıyorsanız, bu satın alma işlemlerinin nasıl gerçekleştiği konusundaki detaylı bilgileri yine bu analiz araçları üzerinden detaylıca inceleyerek kazancınızı artırma yoluna gidebilirsiniz. Bir satış yapmıyor olsanız bile Google Adsense kullandığınızı varsayarsak, Google’n bu iki ürününü entegre edip “Yayıncı” raporu ile hangi sayfalarınız ve reklamlardan daha fazla gelir elde ettiğinizi analiz edip gelirinizi yükseltebilirsiniz.
Doğru Başlık Etiketleri Kullanın
Yazılarınızı oluştururken ana başlık haricinde ara başlıklar kullanarak tüm metni paragraflara bölmeyi tercih edebilirsiniz. Böylece okunması daha kolay olacak bir içerik de hazırlamış olursunuz. Ayrıca her bir üst ve alt başlık için doğru etiketlemeyi de yapmayı unutmayın. Bunun için ileri düzey kodlama bilgisine de ihtiyacınız yok. Görsel editor menüsünden ilk başlığınızı h1 olarak sonrakileri önem ve içerik sırasına göre h2, h3 hatta h6’ya kadar gidecek şekilde düzenleyebilirsiniz.
SEO Eklentileri Kullanın
Başta da belirttiğimiz gibi milyonlarca siten sahibinin bir bildiği olmalı :) Wordpress kendi altyapısı ile desteklenen özellikleri haricinde diğer kullanıcılar ve firmalar tarafından hazırlanan çok farklı sayıda eklentiyi kullanıcılarına sunmaktadır. Tasarımdan güvenliğe kadar farklı başlıklar altında yer alan bu Wordpress pluginleri arasında arama motoru optimizasyonu ile alakalı olan Yoast, All in One SEO vb. gibi kullanımı son derece basit olanların birini mutlaka kullanmalısınız. Bir çoğu Türkçe de olan bu eklentileri ileri düzey bir bilgiye sahip olmadan Wordpress sitenize yükleyip ve sonrasında istenen adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.
SEO Uyumlu Temalar Kullanın
Yine Wordpress kullanmanın avantajlarından bir tanesi ücretsiz veya ücretli belki de binlerce farklı tasarımda temadan birini tercih ederek sitenize uygulayabiliyor olmanızdır. Seçmiş olduğunuz wordpress teması elbette sizin için kullanımı kolay ve sitenizin amacına uygun olmalıdır. Fakat bunun yanında gerek temel kodlaması gerekse sayfa & navigasyon düzeni ile arama motorlarına uygun bir yapısının da olması son derece önemlidir. Bu noktada yapılan en büyük hatalardan biri ücretsiz olduğu için tercih edilen ve genellikle footer kısmında diğer bir siteye doğrudan link veren temaların kullanılmasıdır. Ayrıca hızla gelişen internet dünyasında artık bir kaç sene önce sunulmuş olan temalar bile eski olarak görülebileceği için, temanızın güncel olduğundan emin olun.
Ve tabi ki mobil tasarım…
Özellikle Google arama motorunun üzerinde durduğu ve Panda güncellemesi ile başlayıp Penguen güncellemeleri ile devam eden mobil uyumluluk kriteri, sitelerin arama sonuçlarındaki yerini etkileyen önemli bir unsur olarak yer etti. Günümüzde sayısı ve kullanımı son derece artan akıllı cihazlar ve mobil aygıtlar üzerinden sitenize erişen kullanıcılara sitenizin mobil versiyonunu göstermeniz kesinlikle önemli hale geldi. Online casino gibi bir sitede bile başarıyla uygulanan bu mobil tasarıma sahip bir temayı kullanıyor olduğunuzdan emin olmalısınız. Eğer temanız mobil uyumlu değil ise ve bir sebepten dolayı temanızı yenileyemiyor iseniz, mobil cihazlardan gelen ziyaretçilere yönelik ayrı bir site oluşturabilir bunu da m.siteniz.com veya siteniz.com/m vb. Şekilde bir yönlendirme ile gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak sitenizin mobil uyumluluğunu Google Mobil Testi sayfasından kontrol edebilirsiniz.
Kaynak: Semsector.com
tavsiye içerikli makaleniz için teşekkür ederiz.