Kişisel Alan Ağları (Personal Area Network) - PAN

Kişisel Alan Ağları (Personal Area Network) - PAN

Günümüzün gelişen teknolojisi ile beraber insanların hayatındada önemli etkiye sahip olmuştur. PAN, yani Kişisel Alan Ağı 10 metrelik alan içerisinde bulunan cihazların kendi aralarında iletişimidir. Birçok alanda önemli etkiye sahiptir. Tıp gibi öenmli bilim dallarında kullanılır. Örneğin; Hastanın koluna takılan bir cihaz doktorun bilgisayarına sinyaller yollar bu bir nevi PAN'dır. Ayrıca kablosuz USB, ZigBee, Z-Wave, Bluetooth gibi alanlardada kullanılır.

Bluetooth

Kablo bağlantısını ortadan kaldıran kısa mesafe radyo frekansı kullanan (RF) bluetooth, bilgisayar çevre birimleri ve diğer aygıtların birbiriyle kablo bağlantısı olmadan görüş doğrultusu dışında bile haberleşmelerine olanak verir ancak çok uzun mesafeli iletişim kurulamaz. 100 metre mesafeli baz istasyonları olsa da, genellikle, PAN 'ın sınırları içinde olan 10 metre mesafede kullanılır. Frekans bandı 2,4 GHZ ile 2,48GHZ arasındadır. Bluetooth'un kullanım alanı oldukça geniştir. Birkaç örnek vermek gerekirse, kablosuz farelerde kullanılan teknoloji bluetooth teknolojisidir.

ZigBee

ZigBee, IEEE 802.15.4-2006 kablosuz iletişim standartları temelinde oluşturulmuş, bluetooth a alternatif olarak olarak düşünülmüş, daha az güç gerektiren, daha ucuz maliyetli bir kablosuz iletişim standardıdır.

Z-Wave

Zensys isimli Danimarkalı bir teknoloji firması tarafından geliştirilen, düşük enerji ve düşük bant aralığında çalışan kablosuz iletişim teknolojisidir.

 

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın