Bilişim Nedir Ne İşe Yarar ?
Bilişim Nedir Ne İşe Yarar ?
Bana göre bilişim , teknoloji ve bilginin beraber kullanılarak üretilen sonuçlarıdır.Bilişimin, bilgisayar yazılımı, bilgisayar donanımı, bilgisayar kullanısı ve bilgi toplumu olmak üzere birçok yönü bulunmaktadır.
İnternet ağı hayatımızı bir çok yönüyle kolaylaştırır. İnternet verilerimizin zahmetsizce ve en kısa yoldan aktarılmasını sağlar. İnternet ağı sayesinde verilerimiz, telefon hatları gibi ve elektrik kabloları gibi kablolar sayesinde, bilgisayarlar arasında taşınabilmektedir. Biz bu tanıma internet diyoruz. Bu ağın bize sağladığı bir çok fayda vardır. Bu ağ üzerinden ses doyası, fotoğraf, veri gönderebiliriz. Hatta bununla birlikte, bilgisayar bazı programlar sayesinde telefon görevini bile görmektedir. Örnek olarak Skype'ı gösterebiliriz. Bu program sayesinde görüntülü ve sesli konuşabilmekteyiz.
Bilişim bizlere paylaşmanın yollarını da gösterebilme özelliğine sahiptir diye düşünüyorum.. Bilgisayarı günlük hayatımızın içine katmak bize yeni bir dünyanın kapılarını aralayabilir. Bence Bilişimin en önemli tarafı da toplumdur. Bütün bir toplum, bilgisayarı kullanarak bilgi ihtiyacını karşılayabilmektedir.
Bilgi teknolojisi (BT), her türlü elektronik veriyi oluşturmak, işlemek, saklamak, güvence altına almak ve değiştirmek için bilgisayar, depolama, ağ ve diğer fiziksel aygıtların, altyapı ve işlemlerin kullanılmasıdır.
Tipik olarak, BT kişisel veya eğlence teknolojilerinin aksine kurumsal operasyonlar bağlamında kullanılır. BT'nin ticari kullanımı hem bilgisayar teknolojisini hem de telefon sistemini kapsamaktadır.
Bilgi teknolojisi terimi , sınırlı görevler ve çeşitli görevler için programlanabilen genel amaçlı bilgi işlem makinelerinin gerçekleştirilmesi amacıyla tasarlanan amaca yönelik makineler arasında bir ayrım yapmak için Harvard Business Reviewtarafından oluşturulmuştur . Bilişim sektörü ortalarından 20 evrimleştiği gibi inci yüzyılda, bu kapsayan transistörleri ve entegre devreler - Cihazın maliyeti ve enerji tüketimi, yeni teknolojiler ortaya çıktığında bugün devam eden bir döngü alt düşerken işlem yeteneği gelişmiş.
BT yazılımı ve donanımı
BT, temel işlevleri yerine getirmek için kullanılan çeşitli fiziksel ekipman ( donanım ), sanallaştırma ve yönetim veya otomasyon araçları, işletim sistemleri ve uygulamaları ( yazılım ) içerir. Dizüstü bilgisayar, akıllı telefonlar ve hatta kayıt cihazları gibi kullanıcı cihazları, çevre birimleri ve yazılımlar BT alanına dahil edilebilir. BT ayrıca, verilerin kullanımını ve depolanmasını yöneten mimarilere, metodolojilere ve düzenlemelere de başvurabilir.
İş uygulamaları arasında SQL Server gibi veritabanları , gerçek zamanlı sipariş girişi gibi işlem sistemleri, Exchange gibi e-posta sunucuları , Apache gibi Web sunucuları, müşteri ilişkileri yönetimi ve kurumsal kaynak planlama sistemleri yer almaktadır. Bu uygulamalar, bir iş amacına yönelik verileri manipüle etmek, konsolide etmek, dağıtmak veya başka şekilde etkilemek için programlanmış talimatları uygular.
Bilgisayar sunucuları iş uygulamalarını çalıştırır. Sunucular , bir veya daha fazla iş ağında istemci kullanıcıları ve diğer sunucularla etkileşime girer . Depolama, bilgileri veri olarak tutan herhangi bir teknolojidir. Bilgi dosya verileri, multimedya, telefon verileri ve Web verileri, sensörlerden gelen veriler veya gelecekteki formatlar dahil olmak üzere herhangi bir biçimde olabilir . Saklama, uçucu olmayan bant , sabit disk ve katı hal flash sürücülerinin yanı sıra uçucu rastgele erişim belleği (RAM) içerir .
BT mimarileri, uygulama gereksinimlerini karşılamak için fiziksel kaynakların soyutlandığı ve farklı konfigürasyonlarda biriktirildiği sanallaştırma ve bulut bilişimi içerecek şekilde gelişmiştir . Bulutlar, konumlar arasında dağıtılabilir ve diğer BT kullanıcıları ile paylaşılabilir veya bir kurumsal veri merkezinde veya her iki dağıtımın bazı kombinasyonlarında bulunabilir.
BT eğitimi ve iş fonksiyonları
Bir takım yöneticiler ve diğer teknik elemanlar, şirketin BT altyapısını ve varlıklarını dağıtır ve yönetir. BT ekipleri ekipman, uygulama ve aktiviteleri desteklemek için çok çeşitli uzman bilgi ve teknoloji becerilerine ve bilgisine dayanır. Üçüncü taraf yükleniciler ve BT satıcı destek personeli, IT ekibini güçlendirir.
Bilgi teknolojisi mesleği son derece çeşitlidir: BT çalışanları yazılım geliştirme, uygulama yönetimi, donanım - masaüstü desteği, sunucu veya depolama yöneticisi - ve ağ mimarisi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler . Birçok işletme, BT uzmanlarını karışık veya örtüşen beceri setleri ile aramaktadır.
Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın