Xamarin Nedir ?

Xamarin Nedir ?

Xamarin, farklı mobil platformlar için Native uygulama geliştirmek isteyenlere cross-platform çözüm sunan bir platformdur. Xamarin sayesinde Visual Studio ve C# dilini kullanarak Android, iOS ve Windows Phone uygulamaları geliştirebilirsiniz.

Xamarin platformu Native uygulama geliştirmek isteyen firmaların tüm projeleri için uygundur. Xamarin ile üretilen çıktının, Android Studio'da Java ile geliştirilen ya da Xcode'da objective-C/swift ile geliştirilen uygulamalardan farkı yoktur. Bu özelliğiyle Xamarin Platofrmu %100 Native çıktı üreten tek cross-platform geliştirme aracıdır.

 

Geliştiricilere sunduğu Xamarin.Forms arabirimi ile hem kurallarına ve kullanım şekline aşina oldukları bir ortam sağlar hem de yazılan kodu ortaklaştırarak, uygulamanızın eş zamanlı olarak iOS, Android ve Windows platformları için hazır olmasını sağlar. Bu yönüyle hem kaynak maliyetlerini düşürür hem de üretim süresini kısaltır.

Microsoft Xamarin Platformu ile yeni tanışan kullanıcıların karşılaşacakları ilk yol ayrımı Traditional Xamarin mi yoksa Xamarin.Forms arabirimi mi sorusu olacaktır.

Traditional Xamarin kullanımı iOS ya da Android platformlarının doğal geliştirme ortamlarını kullanmış, AppDelegate, UIView ya da Activity, Intent gibi platformlara özel kavramlara hakim olan geliştiricilerin aynı yapıları C# ile kullanmalarını sağlar.

Xamarin.Forms arabirimi ise CrossPlatform render yaparak arayüz nesnelerinin deploy edildiği platforma (iOS, Android, WindowsPhone) özgü görünmesini sağlayan bir component setidir. Kullanmaya alışkın olduğumuz; ContentPage, View, Picker, Entry, Button gibi tanıdık kavramlarla yazılımcının geliştirme ortamına olan adaptasyonunu hızlandırır. Arayüz katmanını oluştururken Xaml ya da C# kullanmanıza olanak tanır.

İkinci yol ayrımı ise solution yapısını farklılaştıran Shared uygulama mı olacak yoksa PCL mi sorusu olacaktır. Her iki yaklaşımın da odağı aynı işi yapacak olan kod bloklarını her platform için ortaklaştırarak hem iOS, Android ve WindowsPhone için tekrar yazmamak hem de kodu tekleştirerek revizyon süreçlerini kolaylaştırmaktır.

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın