JAVA DİLİNE GİRİŞ VE KURULUMU

JAVA  DİLİNE  GİRİŞ  VE  KURULUMU

Java Programlama dili şu anda dünyadaki en çok bilinen programlama dillerinden biri haline gelmiştir. Java SUN bilgisayar şirketince orijinal olarak elektrikli ev araçlarının (mikrodalga fırınları, buzdolapları , televizyonlar, uzaktan kumanda cihazları vs.) birbiriyle haberleşmesini sağlamayı amaçlayan bir proje içerisinde 1991 yılında geliştirilmeye başlandı. Orijinal adı bu dilin yaratıcıları James Gosling, Patrick Naughton, Chis Wartdh, Ed Frank ve Mike Sheridan tarafından Oak olarak konulan programlama dili daha sonra bu isimde başka bir programlama dili olduğu keşfedilince o anda bir kahvehanede kahve içen programlama gurubu tarafından kahve markasından esinlenerek Java olarak değiştirildi. Akıllı elektronik ev araçları pazarı SUN gurubunun tahminlerinden çok daha yavaş bir gelişme gösteriyordu. Bu yüzden Java dili projesi ticari bir geliştirme projesi olarak büyük olasılıkla iptal edilecekti. 1993 Yılında "World Wide Web" büyük bir atılım göstererek bütün dünyaya yayılmaya başladı. Javanın Dinamik Web sayfaları hazırlamadaki büyük potansiyelini gören SUN şirketi projeyi bu tarafa yönlendirdi ve bu javaya yeni bir canlılık ve yaşama umudu sağladı.

Javanın diğer önemli bir temel özelliği Nesne kökenli (object oriented) bir dil olmasıdır. Nesne kökenli diller, nesneleri gerçek dünyadakine daha benzer bir yapıda tanımlayarak anlaşılmalarını kolaylaştırırlar. Nesneleri gerçek dünyadaki gibi masa, sandalye, bilgisayar, gerçek gaz, ısı eşanjörü gibi tanımlayarak programlamak insan beyninin anlaması açısından çok daha kolaydır. Bundan önceki tam nesnel kökenli programlama dillerinden hiçbiri çok yaygınlık kazanmamıştı. Bu tür dillere Smalltalk,u Örnek verebiliriz. C++ nesnel kökenli programlama yapabilen bir dildir. Fakat yapısal (structural) birprogramlama dili olan C dilinin bir uzantısı olarak geliştirildiğinden tam anlamıyla nesnel kökenli bir dil olduğu söylenemez.
Java dilini geleceğin dili yapan diğer bir özelliği de çok kullanımlı (multi-tasking) ve paralel kullanımlı(multi-treading) bir dil olmasıdır. Çok kullanımlılık birden fazla işlemin aynı anda yapılabilmesinin tanımıdır. Paralel kullanımlılık ise birden fazla programın aynı anda hafızayı beraber kullanarak kullanılabilmesidir. Örnek olarak World ve Excel programlarının Windows NT ortamında aynı anda kullanılmasıdır. ADA gibi bazı eski Program dillerinde çok kullanımlılık programlanabiliyordu. Paralel kullanım olanaklarını sunan ilk bilgisayar dili ise javadır. Paralel kullanım paralel programlama kavramından ayrıdır ve karıştırılmamalıdır. Paralel programlanmada birden fazla Bilgi işlem Ünitesine (CPU ) ayrı programlar veya bir programın ayrı parçaları gönderilir. Paralel kullanımda ise bir CPU nun kullanım zamanı küçük parçalara ayrılarak değişik Program veya Program parçacıkları bu zaman paketçiklerini paylaşarak kullanırlar.

         BİLGİSAYARDA JAVA PROGRAMLARINI KURMA

Java programlama diliyle bilgisayar programı yazmaya başlayabilmek için elinizde Java kurma seti (Java Development Kit- JDK ) bulunmalıdır. Bu paket Orackle bilgisayar sitesinin adresinden ücretsiz olarak indirilebilmektedir.       http://www.oracle.com/technetwork/java/index.html

                                   

Siteye girdiğinizde önce JAVA SE program paketini seçiniz. Bundan sonra JDJ7.4 sürümünü veya bulunan en yeni sürümü seçebilirsiniz. “Download”(yükle) düğmesine basarak programı yüklemeye başlıyabilirsinizLicence Aggrement (Licans kabulü) kutusunu işatretleyiniz ve kullandığınız işletim sistemine göre yükleyeceğiniz program versiyonunu seçiniz. 64 bit bilgisayar sistemi kullanıyorsanız 64 bit versiyonunu seçebilirsiniz. Benim kişisel olarak gerçek zaman prohramlamalarında dış algılayıcılardan veri okurken problemlerim olduğundan 32 bir versiyonunu tercih ediyorum.Programı internetten yükledikten sonra çalıştırarak bilgisayarımıza yükleyebiliriz.Yükleme esnasında program size yüklenecek dosya sistemini soracaktır. c:\java veya d:\java gibi basit bir dosya sistemi kullanırsanız, daha sonra erişim gerektiğinde erişim daha kolay olabilir.

 

Bir sonraki adım yüklediğiniz java paketinin yerini işletim sistemine tanıtmaktır. Bunun için eğer Windows sistemi kullanıyorsanız sistem komutlarına JAVA_HOME deyimine javayı yüklediğiniz dosya sistemine tanıttıktan sonra java dosyasını ve bin ve lib alt dosyalarını path deyimini ekleyebilirsiniz. Windows sisteminde bu deyimleri eklemek için Denetim masasından sistem (system) dosyasını seçmeli , sistem özellikleri, gelişmiş ve sonra ortam değişkenleri düğmelerine basarak açılan pencereden path deyimine yeni dosya sisteminlerini ekleyebilirsiniz ve yeni JAVA_HOME değişkeni atayabilirsiniz.

 

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın