BilişimTeknoloji

Ağ Çeşitleri Nelerdir?

Ağ Çeşitleri

En az iki cihazın birbiriyle iletişimde olması durumuna kısaca ağ diyoruz. Bir ağ oluşturmak için iki bilgisayar yetse bile binlerce hatta milyonlarca bilgisayar ile de ağ kurabiliriz. Peki ağ çeşitleri nelerdir? Ağ çeşitleri neden vardır?

Local Area Network (LAN-Yerel Alan Ağı)

Yalnızca birkaç cihazın birbirine bağlanarak sınırlı bir alanda oluşturdukları ağ çeşididir. Buna sınıf içinde kurduğumuz ağı örnek verebiliriz. Bu ağda ağ kabloları, bilgisayarlar, kontrol cihazları yer alır. Genelde dosya paylaşımı veya yazıcı paylaşımı için kurarız.

Metropolitan Area Network ( MAN- Metropol Alan Ağı)

Geniş bir alan içerisinde kullandığımız ağ çeşididir. Mesela bir üniversite yerleşkesi içerisinde kullandığımız ağ buna örnektir. Veya bir mağazanın aynı şehir içindeki iki ofisinin bağlantısı MAN’dır. LAN ağlarından daha geniş bir alanı kapsar. Aslında birkaç LAN ağının birleşmesiyle de oluşur. MAN bir kamu kuruluşu veya özel bir kurum yönetir. Ama birden fazla grup veya şirket bağlıdır. Yerel ağların birbiriyle iletişimi için kurarız.

Wide Area Network (WAN- Geniş Alan Ağı)

Çok geniş alanlar içinde cihazların birbirine bağlanmasıyla oluşur. Buna örnek olarak bir bankanın Türkiye’deki tüm şubelerinin birbiri ile bağlantısını örnek veririz. Birçok tipte cihazı ve bir çok tipte alt ağı birbirine bağlar. Asıl amacı veri paylaşımıdır. Ama bu veri paylaşımının güvenli ve hızlı olması için de ağda bir çok cihaz bulunur.

Biraz LAN ağlara göre yavaştır. Çünkü kullanıcı sayısı çok çok fazladır. LAN ağlarda kullanıcı sayısı kısıtlıdır. Kapasitesi sınırlıdır. Fakar WAN ağlarında herhangi bir kısıtlama yoktur.

 

Virtual Private Network (VPN- Sanal Özel Ağ)

Adından da anlaşılacağı gibi özel bir ağ hattı oluşturulmuş gibi iletişim kurulur. Yani sanki size özel bir hat çekilmiş gibi veri paylaşımı yaparız. Bilgileriniz daha güvende olurlar. Çoğunluklar ticari işletmelerde güvenlik için tercih ederiz. Evinizden işyerinizdeki ağa bağlanmak için yine VPN’leri kullanırız.

Storage Area Network ( SAN- Depolama Alan Ağı)

İnternet kullanımının artmasıyla depolama sorunları da ortaya çıktı. Bu depolama ünitelerinin güvenliğini sağlamak ise ayrı bir sorun. Bu nedenle ana ağdan ayrı güvenlikli bir ağ oluşturma gereği ortaya çıktı. Bir şirket düşünün veya bir banka. Zaman geçtikçe veritabanında daha fazla bilgi oluşacağı için ayrı bir depolama ünitesi de gerekecektir. Fakat istenilen zamanlarda o bilgilere ağ üzerinden de erişmek gerekecektir. SAN ağları sayesinde bu sorunları çözmüş oluyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

+ 75 = 82

Başa dön tuşu