BilişimTeknoloji

Server Nedir?

Bilgisayar dünyasında sıkça adını duyduğumuz Server nedir? Ne işe yarar? Bilişim sektörünün çok hızlı ilerlemesi ile birlikte hayatımıza yeni bilgisayar terimleri de girmeye başladı. Bunlardan birisi de server. Ama terimler İngilizce olunca haliyle ne işe yaradığını da bilmek biraz zor oluyor.

Server terimini kısaca açıklayacak olursak: ağdaki istemcilere veri, dosya ve kaynak paylaşımı yapan, genelde üstün donanımsal özelliklere sahip olan hizmet sağlayıcı bilgisayarlara server denir. Yani Türkçe olarak sunucu diyoruz. Serverlar bir ağı yönetmek için kullanılır. Ayrıca veritabanı barındırmak, dosya paylaşmak, uygulama paylaşmak, eposta yada web sayfaları kaydetmek gibi bir çok amaç için kullanılırlar.

Server Nedir?

Serverları ne amaçla kullandığımız önemlidir. Çünkü amacına göre donanım özellikleri de değişiklik gösterecektir.  Kullanım amacı ne ise türü de buna göre belirlenecektir. Birkaç server türünü ele alacak olursak:

Web Server (Web Sunucusu)

Web sitelerini barındırmak üzere kullanılırlar. Yani kısaca web sayfalarını tutan bilgisayarlardır. İstemcilerden gelen istekleri değerlendirir. Daha sonra yanıtlamak üzere programlanmışlardır. Kullanılacak olan betik dili ile özel olarak kodlanırlar. Örnek olarak; Linux web server ya da Windows web server örnek verilebilir.

File Server (Dosya Sunucusu)

Hiç düşündünüz mü? Bilgisayar başına geçip sürekli bir şeyler indiriyoruz. Peki ama bu kadar dosya nerelerde tutuluyor. İşte cevabı burada karşımıza çıkıyor. Asıl amacı dosya paylaşımı olan veçok yüksek sabit disk kapasitesine sahip sunuculardır. İstemci bilgisayarlar sunucudan dosya ister. Sunucu ise güvenlik aşamalarını geçtikten sonra ilgili dosyayı isteyene yani istemciye gönderir. Sunucudaki dosyaların paylaşılmasına onay vermek, istemcilere yetki vermek ve güvenlik aşamalarını takip etmek dosya sunucusunun en önemli görevleridir.

Database Server (Veritabanı Sunucusu)

Veritabanı “database” dediğimiz web sayfalarının arka planında bilgileri kullandığı tablolardır. Network üzerinde database hizmetleri vermek için kullanılan sunucu türüdür. Veritabanı sunucusu sayesinde istemci kullanıcılar, sunucu veritabanındaki verilere ulaşabilir. Ama bu trafikte sunucu tarafından istemciler yetkilendirilirler. İstemciler yetkileri doğrultusunda veritabanına erişip çeşitli sorgulamalar yaparlar. SQL, Oracle sık kullanılan veritabanı yazılımlarıdır.

Mail Server (Eposta Sunucusu)

Bildiğimiz ve sıkça kullandığımız eposta hizmeti sağlamak için kullanılan sunucu türüdür. Kullanıcıların e-posta gönderip alması gibi temel hizmetleri sağlamakla yükümlüdür.

Proxy Server (Vekil Sunucu)

Ağ üzerindeki trafik yoğunluğu genellikle fazladır. Bu sıkışmayı önlemek, azaltmak ve yanıt süresini kısaltmak için kullanılan sunuculara proxy sunucu diyoruz. İstemci bilgisayarlar proxy sunucu üzerinden internete erişirler. Proxy server yoğun istek alan sayfaları ön belleğine alır. Ve istekte bulunan istemcilere ön bellekteki veriyi gönderir. Erişimi engellenecek web siteleri de vekil sunucu üzerinden engellenir. Proxy server ile ağda virüs yayılmasının önüne geçmekte de etkilidir.

Yazımızda Server Nedir cevabını anlatmaya çalıştık. Bilişim dünyası ile ilgili temel terimleri anlatmaya devam edeceğiz. Hoşça kalın.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

− 1 = 3

Başa dön tuşu