CASUS YAZILIMLARDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI? ANTİ-CASUS YAZILIMLAR NELERDİR?

CASUS YAZILIMLARDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI? ANTİ-CASUS YAZILIMLAR NELERDİR?

Casus yazılımlardan korunmanın en etkin yolu, bunların bulaşmasına yol açan kullanıcı alışkanlıklarının önüne geçmektir. İnternet'te gezinirken her türlü uyarı veya soru penceresini onaylamak birçok gereksiz yazılımın yüklenmesine sebep olmaktadır. Bilgisayar uzmanlığı ve tecrübesi yüksek kişiler herhangi bir anti-casus yazılım kullanmadan da sorunlardan uzak kalabilmektedirler. Bu nedenle herhangi bir web sayfasında karşılaştığınız uyarı veya diyalog penceresinin ne istediği iyice anlamadan ya da bilen birilerine sormadan onaylanmamanız gerekir.

Birçok virüs gibi casus yazılımlar da en çok kullanılan işletim sistemlerinin ve yazılımların açıklarını kullanarak yayılmaktadır. Bu nedenle birçok casus yazılımı sadece Internet Explorer ile web sayfalarında gezinirken karşınıza çıkacak şekilde tasarlanmıştır. Internet Explorer yerine Firefox, Opera vb. ücretsiz ve daha az hedef alınan web tarayıcılarını kullanmanız birçok casus yazılıma karşı etkili olacaktır.

Buna ek olarak, İnternet hızlandırıcı, hızlı yükleme, dosya paylaşım vs. bazı ücretsiz yazılımlar kendi fonksiyonlarının dışında casus yazılım yüklemektedir. Hatta kendisinin anti-casus yazılımı olduğunu ve bilgisayarı zararlı yazılımlardan temizleyeceğini iddia ederek bilgisiz kullanıcıları yanıltan ve böylece birçok bilgisayara kurulan casus yazılımlar da mevcuttur. Bu tür ücretsiz bir yazılımı kurmadan önce İnternette hakkında araştırma yapmanız ya da başkalarından teknik destek almanız yararınıza olacaktır.

Anti-casus yazılımlar

Anti-casus yazılımlar, bilgisayarları casus yazılımlardan korumak amacıyla geliştirilmiş güvenlik yazılımlarıdır. Bazı anti-virüs yazılımları çok bilinen casus yazılımlara karşı bilgisayarları koruyabilmektedir, ancak anti-casus yazılımları bunları sistemden silme, kaldırma veya devre dışı bırakma ve yeni çıkan casus yazılımlara karşı kendini güncelleme konusunda uzmanlaşmıştır. Bu yazılımların bir kısmı ücretli olmakla beraber ücretsiz, yetkin ve çok kullanılan anti-casus yazılımlar da bulunmaktadır.

  • Windows Defender

    Microsoft firmasının Windows işletim sistemlerini casus yazılımlardan korumak üzere geliştirdiği ve lisanslı Windows kullanıcılarına İnternet üzerinden ücretsiz olarak sunduğu yazılımdır. Bu yazılım Windows Vista ve daha yeni işletim sistemleri üzerinde kurulu gelmektedir, Windows XP işletim sisteminde kurabilmek için Service Pack 2 yüklenmiş olmalıdır.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               KAYNAK : https://faq.cc.metu.edu.tr/tr/sss/casus-yazilimlardan-korunmak-icin-neler-yapmaliyim

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın