WEB SANATÇILARININ PHP FRAMEWORK'Ü "Laravel" - Kurulum

WEB SANATÇILARININ PHP FRAMEWORK'Ü "Laravel"  - Kurulum

Kurulum

Laravel Installer Aracılığıyla

Öncelikle, Composer kullanarak Laravel yükleyicisini indiriniz.

composer global require "laravel/installer=~1.1"

Terminalinizde laravel komutunu çalıştırdığınızda laravel çalıştırıcısının bulunabilmesi için PATH'inizde ~/.composer/vendor/bin dizininin bulunduğundan emin olun.

Bunu bir kere kurduktan sonra, basit laravel new komutu sizin belirttiğiniz dizine yeni bir Laravel yüklemesi oluşturucaktır. Örneğin, laravel new blog komutu, içinde tüm bağımlılıkları yüklenmiş yeni bir laravel kurulumu barındıran blog klasörünü oluşturacaktır. Bu yolla kurulum yapmak Composer aracılığıyla yüklemekten çok daha hızlıdır.

Composer Aracılığıyla

Laravel framework kurulumu ve bağımlılık yönetimi için Composer kullanır. Şayet sizde yoksa Composer yüklemesi ile başlayın.

Artık terminalinizden aşağıdaki komutu vermek suretiyle Laravel yükleyebilirsiniz:

composer create-project laravel/laravel sizin-projenizin-ismi --prefer-dist

Bu komut sizin geçerli dizininiz içerisindeki yeni bir sizin-projenizin-ismi klasörüne Laravel'in yepyeni bir kopyasını indirecek ve yükleyecektir.

Eğer isterseniz, alternatif olarak GitHub'daki Laravel ambarının bir kopyasını elle indirebilirsiniz. Sonra da elle oluşturduğunuz proje dizininizin kökünde composer install komutunu çalıştırın. Bu komut, frameworkün bağımlılıklarını indirecek ve yükleyecektir.

İzinler

Laravel yüklenmesinden sonra, app/storage dizinlerine web sunucu yazma izinleri hakları tanımanız gerekebilir. Yapılandırma konusunda daha fazla ayrıntılar için Kurulum dokümantasyonuna bakınız.

Laravel'in Hizmete Sokulması

Tipik olarak, Laravel uygulamalarınızı sunmak için Apache veya Nginx gibi bir web sunucusu kullanabilirsiniz. Eğer sizde PHP 5.4+ var ve PHP'nin yerleşik geliştirme sunucusunu kullanmak isterseniz, serve Artisan komutunu kullanabilirsiniz:

php artisan serve

 

Dizin Yapısı

Frameworkün yüklenmesinden sonra, dizin yapısıyla aşina olmak için projenize bir göz atın. Projenizdeki app dizini viewscontrollers ve models gibi klasörler içerir. Uygulamanızın kodlarının çoğu bu dizin içindeki bir yerlerde ikamet eder. Ayrıca, app/config dizinini de inceleyip sizin için sunulmuş yapılandırma seçeneklerini keşfetmek isteyebilirsiniz.

 

Orijinal metin için tıklayınız.

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın