25. Kare Tekniği ve Subliminal Mesajlar

25. Kare Tekniği ve Subliminal Mesajlar

Bilinçaltı mesaj, yada bilinen adıyla subliminal mesaj başka bir objenin içine gizlenmiş olan bir işaret yada yazılı mesajdır. İnsanın algı limitlerinin altında kalmak ve o anda fark edilmemek üzere tasarlanmıştır. Subliminal teknikler reklamcılık ve propaganda alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Dizilerde veya filmlerde karakterlerin içtiği içecek markaları, kıyafetleri subliminal mesaj örneklerindendir. Şu ana kadar yapılan çalışmalar neticesinde en bilinçli ve defansif kişiler bile bu mesajları ilk bakışta %100 olarak çözememektedir. Bu da toplumlarımızı yönlendirmeli reklamlara karşı savunmasız bırakmaktadır.

TBMM'de 15 Şubat 2011 tarihinde kabul edilen 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 9.maddesinin 2.fıkrası gereği "Ticarî iletişimde bilinçaltı teknikleri kullanılamaz." 

25. Kare ise bilinçaltınıza sizin isteğiniz dışında ve sizin hayatınıza, alışkanlıkarınıza, fikirlerinize, düşüncelerinize yön verebilecek, farklı düşünmenizi sağlayacak şekilde gizli bir biçimde uygulanan sistemli ve planlı bir uygulamadır. Beynimiz, kulağımıza 20 ile 20 000 hertz arasındaki sesleri iletir. Duyamadığımız titreşim aralıklarında bize dinletilen sesleri beynimiz kulağımıza duyuramaz ve bilincimize depolar. Ve tabiki görsel olarakta, sinemada 24 kare art arta gelerek sadece 1 saniyelik kısmı oluşturur. Kimi zaman bir ses dosyası içine gizlenmiş halde -ki bu muhtemelen Müzik Kliplerinde mevcuttur- , kimi zaman görsel olarak Film, Reklam, Çizgi Film, Haber, Belgesel içinde, Firma ve ürünlere ait logolarda, simgelerde, sembollerde ve yine ürünlerin tanıtımı için çekilmiş reklam filmlerinde 25. Kare uygulaması veya daha basit anlamda Bilinçaltı Telkin'ler kullanılmaktadır.

Ve işte ilk defa Amerikalı reklamcılar biz buna bir kare fazladan atsak kim anlayacak diyorlar.1957 yılında, James Vicary ”Picnic” adlı filmde bunu denemeye karar veriyor. Filmde her 5. saniyede bir, saniyenin 1/3000’ne denk gelecek şekilde ”Patlamış Mısır Ye” ve ”Coca Cola İç” yazan kareler yerleştiriyor, İddialara göre de, sinema salonunda film arasında ve sonrasında kola ve mısır satışları artıyor.

1 Yorum Yapıldı

  1. Sarı 2017-12-07 09:39:42

    Vayyyyyyy canınaaaaaa teşekkür ederiz YÜCE ZEYNEP!!!

Yorum Yollayın