NAT İŞLEMLERİ

NAT İŞLEMLERİ

Network Address Translation (NAT) (Türkçe: Ağ Adresi Dönüştürme), TCP/IP ağındaki bir bilgisayarın yönlendirme cihazı ile başka bir ağa çıkarken adres uzayındaki bir IP ile yeniden haritalandırma yaparak IP paket başlığındaki ağ adres bilgisini değiştirme sürecidir.

NAT, Ağ maskelemeyle (ya da IP maskelemeyle) birlikte, bir adres uzayını gizlemek için kullanılan teknik bir terimdir. Çoğu kez private network adreslerinden ibarettir (RFC 1918). Genellikle tek bir ip adresinin arkasında küçük bir adres uzayı bulunur. Bu mekanizma, yönlendirici cihazın kullandığı adreslerin haritalarını içeren, durum çeviri tabloları kullanır ve giden ip paketlerini haritalama yapar. Böylece yönlendirici kaynağı görüntülenir. İletişim tersten yapıldığında, geri haritalandırma yaparak IP adresleriyle karşılaştırma yapar ve sonuç durum çeviri tablolarında saklanır. Çevirici tablo içindeki bu yöntemde, kayıtlar trafikteki durumu yenilendikten sonra silinirler.

Bu çeviri tabloları kullanıldıktan sonra, ağ maskelemesi içinde iletişim oluştururken metoda, sadece yönlendirici aracılığıyla imkân verilir. Örneğin, maskelenmiş ağdaki bir web tarayıcısı ile dışarıdan bir web taraması yapılabilir, ama maskelenmiş ağ içerisindeki web sitesinde web tarayıcısı ile arama yapılamaz. Fakat, bugün çoğu NAT aygıtlarının ağ yöneticisi sürekli kullanım için çeviri tablosu girdilerini ayarlamanızı sağlar.

Bu tekniğin popularitesiyle, NAT terimi neredeyse IP maskelendirilme yöntemi ile eşanlamlı hale gelmiştir. NAT'ın ciddi sonuçları (Sakıncaları, Avantajları) vardır. İnternet kalitesine, bağlantısına ve uygulama detaylarına dikkat etmeyi gerektirir. Sonuç olarak, birçok yöntem gibi sorunlarla karşılaşılmış ve hafifletmek için icat edilmiştir.

NAT AVANTAJLARI

-Az sayıda IP kullanarak birçok istemciyi internete çıkarabilirsiniz. Hem parasal olarak kazanç sağlar hem de IP adresi azalmasını yavaşlatmış olur.
-Yerel ağımızı istediğimiz gibi tasarlamanıza da olanak sağlar. Yeni istemciler ekleyebilir. Adreslerini değiştirebiliriz veya yeni yerel ağlar ekleyebiliriz. Tek değiştirmeniz gereken NAT ayarlarıdır.
-Güvenlik sağlar. Yerel ağınızla internet arasında bir çeşit firewall gibi durur. Dışarıdan gelenler siz izin vermediğiniz sürece içeriye erişemezler.
-Bunların yanında dezavantajları da var. Bazı uygulamalar NAT kullanırken zorluklar yaşayabilir (FTP- Dosya aktarım iletişim kuralı gibi). IPsec kullanıyorsak yine sorunlar yaşayabiliriz.

 

NAT TÜRLERİ

 

Basit NAT(Basic NAT)[

Bu sadece IP adres çevirimini sağlar,port haritalamayı sağlamaz. Sabit NAT da denir.

Değişken NAT (Dynamic NAT)

Basit NAT’a benzer. Bu tip NAT ayarında bir IP adres havuzumu bulunur. Örneğin, ISP'den gidip 85.99.230.10 ile 85.99.230.20 aralığını aldığımızı düşünelim. İçeride de 50 tane kullanıcı olduğunu varsayarsak internete çıkmak isteyenler boşta olan herhangi bir IP adresinden dışarı çıkacaklardır. Kullanıcılar hangi IP adresinden çıkacaklarına karar verme yetkisine sahip değildirler. Yoğunluğa göre NAT ayarı yapılan cihaz buna karar verir.

Sabit ve Değişken NAT işlemi şu sıra ile gerçekleşir;

1- İç taraftan bir istemci dış taraftan bir web sunucusuna bağlanmak ister.
2- İlk paket yönlendiriciye geldiğinde, yönlendirici NAT tablosuna bakar.
3-Statik olarak eşleme yapılırsa, yönlendirici ilgili IP adresi ile çevirme işlemini yapar ve gerekli yere yönlendirir. Statik eşleme yapılmazsa, IP adresi havuzumuzdan boşta duran bir IP adresi ile eşleştirir. Bu durumda sadece geçerli olan bağlantı için tabloya bir eşleme kaydı girilir.
4- Web sunucu paketi alır ve dış taraftaki ilgili IP adresine cevap gönderir çünkü çevirim olmuştur ve web sunucusunun bizim iç taraftaki ağımızdan haberi yoktur.
5- Yönlendirici, tablosundaki iç taraf – dış taraf eşlemelerine bakar ve bu paketi iç taraftaki gerekli yere yönlendirir.
6- Bundan sonra bağlantı bitene kadar bu şekilde devam edecektir. Bittiğinde değişken (dynamic) NAT yapılmışsa bu kayıt bir dahaki bağlantıya kadar tablodan silinir.

Özel (Private) IP adresleri:
10.0.0.0 ile 10.255.255.254
172.16.0.0. ile 172.31.255.254
192.168.0.0 ile 192.168.255.254 arasındadır.
NAT private adresslerin internete çıkmasına olanak sağlayan teknolojidir.

Henüz Yorum Yapılmamış, İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yollayın